**********
De districtshoofdstad van het district Graafschap Bentheim en lidgemeente in de Euregio grenst direct aan Nederland. Aan het begin van de 20e eeuw woonden in dit voormalige provinciestadje maar circa 3.000 mensen. Vandaag daarentegen telt deze levendige districtshoofdstad meer dan 53.000 inwoners en vormt ze het economische en culturele middelpunt van de regio. Als »Northornon« werd in het jaar 1000 voor het eerst melding gemaakt van de stad, in 1379 verleende graaf Bernhard I Nordhorn de stadsrechten.
Van een vroege bloeitijd in de 15e eeuw getuigen de bouw van de in 1445 gewijde »Alte Kirche« op de Markt, nu symbool van de stad, en het klooster Frenswegen, gesticht door Augustijnermonniken in het jaar 1394. Tot midden 19e eeuw waren handel, nijverheid en landbouw de belangrijkste grondslagen van de economie. Scheepvaart over de Vecht en transportwezen vormden belangrijke takken van de nijverheid. Vanuit Nordhorn werd het »Bentheimer goud« verscheept, de karakteristieke zandsteen die voor de bouw van het Koninklijk Paleis in Amsterdam en veel kerken werd gebruikt.
In 1839 ontstond de eerste mechanische weverij en dit luidde de ontwikkeling van Nordhorn tot het belangrijke centrum van de textielindustrie in die de stad tot in de vroege jaren 1980 een sterke economische stabiliteit verzekerde. Daarna gingen de afzet en productie achteruit, en op 31.12.1999 ging in Nordhorn het tijdperk van de textielindustrie definitief ten einde. Duizenden arbeiders/sters verloren hun baan. Een aantal van de fabrieksgebouwen bestaat nog steeds, sommige staan leeg, sommige worden intussen voor andere doeleinden gebruikt.
Daarvan is vooral de nu onder monumentzorg vallende hal die in 1949/50 in opdracht van de textielfirma Povel werd gebouwd de moeite waard. Het naar Amerikaans voorbeeld in schaalconstructie gebouwde tongewelf met zes schepen werd in geheel europa het model voor bijna 100 andere complexen. De hal wordt door maar weinig pijlers onderbroken en bood zo een extreem groot werkoppervlak, waarop 300 moderne weefgetouwen naar believen konden worden ondergebracht. Van 1997 tot 1999 werd de hal omgebouwd tot het »cultuur- en tourismecentrum Alte Weberei« en zij huisvest nu de »Städtische Galerie Nordhorn« met wisseltentoonstellingen over internationale hedendaagse kunst. Het bijzondere: de tentoonstellingsruimtes zelf zijn een werk van de kunstenaar en documenta-deelnemer Stephen Craig die twee duidelijk gestructureerde paviljoens ontwierp en ze realiseerde als ruimtes in de ruimte in opvallend contract met de industriearchitectuur van de jaren ‘50. Ook de permanente tentoonstelling »Textile Arbeitswelten« van het »Stadtmuseum«, de radiozender »Ems-Vechte-Welle«, de kunstschool van de »Städtische Galerie Nordhorn«, het »Grafschafter Brauhaus« en een toneelzaal met een uitgebreid concert- theater- en cabaretprogramma zijn ondergebracht in de »Alte Weberei«. Van de bezienswaardigheden van de stad moet nog de in laat-Romaanse stijl gebouwde St. Augustinuskerk worden genoemd die op het burchteiland midden in de binnenstad van Nordhorn staat.
Interessante uitstapjes zijn het »Stadtmuseum Povelturm«, het scheepvaartmuseum en de Nordhornse dierentuin, een gezinszoo in de natuur, waar u zowel exotische dieren als inheemse bosdieren – o.a. een wolventroep –, maar ook vlinders en insecten tegenkomt. Bij de Vechtesee, een meer van 17 hectare dat in het kader van de rivierregulering in de jaren sestig werd aangelegd, zijn tussen april en september waterfietsen beschikbaar. De VVV biedt touren met de »Vechtestromer« en »Vechtesonne« door het centrum en op de Vechtesee aan.