De streek waarin Neugnadenfeld ligt, kijkt terug op een geschiedenis in sociaal kenterende tijden. Nadat het gebied zich sinds 1860 aan het onherbergzame veen had ontworsteld, kreeg het na de oorlog vanaf april 1946 tegelijk met de kampen Alexisdorf en Bathorn nieuwe bewoners en ontving het van de Hernhutter Broedergemeente zijn hoopvolle naam. Franka Hörnschmeyers installatie »Koordinaten« past in een bestaande groep werken van de kunstwegenroute aan het Bathorner Moor. In totaal vier kunstzinnige uitingen van grote klasse (Fischli/Weiss, Sidén, Kaiser, Hörnschemeyer) wijden zich aan het in de historie gevormde landschap en zijn bewoners. In de beste zin van het woord werden zij allen geïnspireerd door het bijzondere van de plek en konden hun werk met grote steun van de bevolking realiseren.
Hörnschmeyer koos als locatie voor een bosje in de directe omgeving van het zogenaamde Russische kerkhof. Deze oorlogsbegraafplaats wordt nog steeds door familieleden van heinde en verre bezocht, maar ook aanwonenden en voorbijkomende fietsers worden geroerd door de merkwaardige bekoring die van dit plekje uitgaat. Zonder verdere ingrepen heeft de kunstenares midden in het kleine stukje bos en omgeven door bomen een constructie uit schaalelementen laten plaatsen. De assen van de negen modules kruisen elkaar in een leeg gebleven middelpunt. Elke module bestaat uit meerdere schaalelementen die op een fundament, maar zonder voetstuk, op de bosgrond zijn gezet. In verloop van tijd zullen ze gedeeltelijk overgroeid raken. Er leidt een weg naar de constructie die de kijker via de bosgrond vrij kan doorkruisen.
Zodra een onzichtbare lijn binnen de constructie wordt overschreden, begint een stem gedurende meer of minder korte tussenpozen persoonlijke gebeurtenissen te vertellen die een directe verbinding met de plek hebben. Men kan bij een verhaal blijven luisteren of kriskras vlot lopend meer stemmen oproepen die dan in een geheimzinnig gefluister samengaan. Het zijn de stemmen van bewoners van verschillende leeftijden uit het dichtbijgelegen dorp Neugnadenfeld. Hörnschemeyer heeft ze samen met Katrin Eissing vragen gesteld en negen passages uit de interviews gekozen. Frank Fietzek zorgde ervoor dat de akoestische elementen onopvallend werden ingebouwd.
De ruw gebleven constructie van Franka Hörnschemeyer en de stemmen van de mensen laten heden, verleden en toekomst voor een moment op deze plek als eenheid tot leven komen.
Bouwschalen, negen akoestische inbouwapparaten
totaal 25,58 x 17,49 x 3 m
1958 geboren in Osnabrück
leeft en werkt in Berlin