kunstwegen - unterwegs in einem offenen Museum fuer zeitgenoessische Kunst, Natur und Geschichte. Hier lockt ein Urlaub mit dem Fahrrad im Vechtetal mit Kunst als Leitmotiv.

Folke Köbberling / Martin Kaltwasser

Köbberling/ Kaltwasser, Fahrradbahnkreuz, 2012 (Modell) Köbberling/ Kaltwasser, Fahrradbahnkreuz, 2012 (Modell)
Köbberling/ Kaltwasser, Fahrradbahnkreuz, 2012 (Modell) Köbberling/ Kaltwasser, Fahrradbahnkreuz, 2012 (Modell)

fahrradbahnkreuz / in vorbereiding

De eerzuchtige visie van Folke Köbberling en Martin Kaltwasser wil door middel van de kunst een aanzet geven tot een nieuwe verkeerspolitiek in de 21ste eeuw. Zij bouwen met dit doel een knooppunt van fietswegen in de vorm van een klaverbladknooppunt zoals bij autowegen in gebruik. Hun »Fietspadenknooppunt« heeft een brug, in- en uitvoegstroken, cirkelvormige opritten, gescheiden rijbanen en verkeersborden. Het »klaverblad« is uitsluitend bedoeld voor CO2-uitstootvrije voertuigen. Fietsen moeten het gebruiken, zogenaamde e-bikes, trendy fietsen met electrische ondersteuning, ligfietsen, inlineskates, kinderwagens, skateboarders en natuurlijk ook wandelaars.

De locatie in Nordhorn werd met opzet uitgekozen. Op het drukke kruispunt bij de Reiterbrücke komen fietspaden uit alle windrichtingen bij elkaar. De centrale »Vechtetalroute« in het graafschap kruist de verbindingsweg tussen de binnenstad en het stadsdeel Oorde. Dagelijks gebruiken scholieren, pendelaars, toeristen en zomaar wat wandelaars en fietsers dit stuk weg. en biedt van de sculpturenroute kunst - wegen een leuke entree het raumsichtengebied in. De berijdbare »sculptuur« ligt de toeschouwer hier letterlijk aan de voeten. Het »Fahrradbahnkreuz« ligt op een draaipunt van wegen tussen stad en land en biedt van de sculpturenroute kunstwegen een leuke entree het raumsichtengebied in. De berijdbare »sculptuur« ligt de toeschouwer hier letterlijk aan de voeten.

Het »Fahrradbahnkreuz« trof prima technische voorwaarden aan voor de bouw in harmonie met de twee aanwezige fietswegen. Door het talud voor de Reiterbrücke was er al voldoende hoogteverschil tussen waterkant en rijbaan. Zonder noemenswaardig grondverbruik vonden de omwerking en revaluatie van het terrein tot een sculptuur plaats. Vorm en materiaal, onderbreking en overbrugging, aankleding en bewegwijzering zijn zodanig aan de voor fietsen geldende maatstaf aangepast, dat het »fietsknooppunt« zich met een elegante zwaai in het landschap voegt.

De kunstenaars maken een maquette van het geheel. De stad Nordhorn pakt hun idee op en heeft het plan in 2012 een kruising met een fietspad van twee invoegstroken voorzien. De bouw van het groots opgezette kunstwerk is nog toekomstmuziek.

 

 

over de kunstenaars

Website van de kunstenaars:

www.koebberlingkaltwasser.de