kunstwegen - unterwegs in einem offenen Museum fuer zeitgenoessische Kunst, Natur und Geschichte. Hier lockt ein Urlaub mit dem Fahrrad im Vechtetal mit Kunst als Leitmotiv.

Marko Lulic

Marko Lulic, o.T. (Lichtung), 2011 Marko Lulic, o.T. (Lichtung), 2011 (Detail) Marko Lulic, o.T. (Lichtung), 2011 (evening view)
Marko Lulic, o.T. (Lichtung), 2011 Marko Lulic, o.T. (Lichtung), 2011 (Detail) Marko Lulic, o.T. (Lichtung), 2011 (evening view)

o.t. (lichtung)

 

Het stadsbeeld van Schüttorf wordt bepaald door een aaneenschakeling van historische bouwwerken. Indrukwekkende gebouwen uit de veertiende tot zestiende eeuw wisselen elkaar af met nieuwbouw uit de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw. Wat later, in het begin van de jaren tachtig, werden in de binnenstad 130 »lantaarns met Rademacherbollampen« in voor die tijd typerend design geplaatst. De ronde bollen, elk in een donkerbruine »equatoriale« ring gevat, aan lantaarnpalen van dezelfde kleur bevestigd, stonden symbool voor de vooruitgang in het stadsleven van alle dag. In de afgelopen jaren werd het heterogene stadsbeeld onderwerp van levendige discussie over de toekomst van de binnenstad. Daarbij kwamen ook de straatlantaarns in beeld. De lantaarns met de Rademacherbollampen zouden door nieuwe energievoorschriften helemaal moeten worden vervangen of hun lichtbron moest worden omgewisseld. Iedere lantaarn had namelijk drie tot vijf lampen van 80 watt nodig wat een blijvend hoog stroomverbruik betekende. In het kader van de herinrichting van het historische stadscentrum zullen de markante lantaarns uiterlijk 2015 door energiezuinige modellen worden vervangen.

Deze gelegenheid greep Marko Lulic aan om 30 lampen samen te voegen tot een lichtinstallatie in plaats van ze allemaal tot schroot te laten verwerken. Met zijn »z.t. (Open plek)« op de Mevlana-Platz roept hij herinneringen op aan de stadsaankleding als onderdeel van de jongste geschiedenis van Schüttorf. De ruim opgezette lichtsculptuur heeft een oppervlakte van ongeveer 50 vierkante meter en bestaat uit een sokkel waarop 34 »lantaarns met Rademacherbollampen« zijn gezet. De sokkel is ook als zitplaats te gebruiken van waaruit men op de rust uitstralende oude molen aan de andere kant van de Vecht uitkijken kan. Daarachter is de spits van de kerktoren te zien of kan men het drukke verkeer op straat bekijken. De afstand tussen de lantaarns onderling is zo groot dat kinderen er tussendoor kunnen lopen en spelen. Extra aantrekkelijk wordt de open plek wanneer op speciale dagen de verlichting een aantal uren aangaat. Wanneer dit zal zijn, wordt democratisch door de inwoners van Schüttorf bepaald. Bijzondere gelegenheden krijgen daarmee een feestelijk tintje.

 

34 Rademacherbollantaarns, aluminium, glas, lampen, straatstenen

over de kunstenaar

1972 geboren in Wien

Website van de kunstenaar: www.markolulic.net