kunstwegen - unterwegs in einem offenen Museum fuer zeitgenoessische Kunst, Natur und Geschichte. Hier lockt ein Urlaub mit dem Fahrrad im Vechtetal mit Kunst als Leitmotiv.

Christoph Schäfer

Christoph Schäfer, Topographie der Gemeinheit, 2012 (Sculptuur) Christoph Schäfer, Topographie der Gemeinheit, 2012 (Natuurmonument) Christoph Schäfer, Topographie der Gemeinheit, 2012 (Bioscoop)
Christoph Schäfer, Topographie der Gemeinheit, 2012 (Sculptuur) Christoph Schäfer, Topographie der Gemeinheit, 2012 (Natuurmonument) Christoph Schäfer, Topographie der Gemeinheit, 2012 (Bioscoop)

topographie der gemeinheit / 3-delig

De »gemeenschappelijkheid« in de titel her innert aan de meent. Kan de middeleeuwse meent, het gemeenschappelijk dorpsbezit, als leidraad dienen voor de huidige omgang met grondbezit? Deze vraag deed bij Christoph Schäfer de vonk overslaan waardoor hij geïnteresseerd raakte in het Samerrott. Schäfer ontwierp aan de hand van het Samerrott een artistieke beschrijving van de plek daar, een topografie die zich bezig houdt met de ligging, de geschiedenis van de plaats en daar een visie op geeft.

Drie standplaatsen laten drie verschillende kunstwerken zien: het terrein bij de Raven boom in het Samerrott werd opnieuw vormgegeven, aan de bosrand in het westen steekt een vier meter hoge glasruit in de omlopende scheidingswal en in de voormalige schuur aan de rand van de boerderij Schulze-Holmer wordt een video vertoond waarin de drie plaatsen met elkaar in verband worden gebracht.

Voor de verwerkelijking van zijn idee bracht Christoph Schäfer veel mensen bij elkaar. Gemeenschappelijk optreden betekent voor hem een grote scheppende kracht. Met zijn »Topographie der Gemeinheit« pakt Schäfer historische gebeurtenissen van de collectieve opstand tegen de overheid op en verbindt ze met zijn kunst.

Natuurmonument: Zand steen doorsnede binnenste ring 3m, vitrine

Sculptuur: Glaswand, 4,5 cm dik, ca. 4m hoog, ca. 6 m breed aan de basis

Bioscoop: Video, zandsteen, vitrine

Videoregie: Margit Czenki / Liedarrangement: Christine Schulz

Leden van het koor La Lega (Nordhorn), van zangkoren van Gildehaus en Bad Bentheim, zangers uit Uelsen

over de kunstenaar

1964 in Essen geboren

leeft en werkt in Hamburg

Website van de kunstenaar: www.christophschaefer.net