kunstwegen - unterwegs in einem offenen Museum fuer zeitgenoessische Kunst, Natur und Geschichte. Hier lockt ein Urlaub mit dem Fahrrad im Vechtetal mit Kunst als Leitmotiv.

Gramsbergen

Brug in Gramsbergen Kerk van Gramsbergen
Brug in Gramsbergen Kerk van Gramsbergen

kunstwerke

schilderachtig stadje met geschiedenis

Na 113 kilometer passeert de Vecht het Duitse grensplaatsje Laar en slingert verderop als Overijsselsche Vecht door het Nederlandse Gramsbergen. Op deze zandheuvel vonden de eerste bewoners meer dan 6000 jaar geleden ideale omstandigheden voor een nederzetting.

De zorgvuldig gerestaureerde stadskern met gebouwen van Bentheimer zandsteen straalt tegenwoordig een beschouwelijke sfeer uit. De smalle straatjes zijn geplaveid met veldstenen en s’nachts worden ze verlicht door nostalgische straatlantaarns. Helaas is er in het stadsbeeld niets meer terug te vinden van de eeuwenoude geschiedenis en de avontuurlijke bouwverhalen. Bijna alle huizen en hoeves stammen uit de tijd van na 1850, omdat Gramsbergen herhaaldelijk werd getroffen en verwoest door brand. Toch is het de moeite waard om een bezoek te brengen aan de burchtrestanten, de Nederlands gereformeerde kerk en het stadsbos ten oosten van het Overijssels kanaal. Tussen de eeuwenoude eiken treft u twee bijzondere heuvels aan, waarover heden ten dage nog vele verhalen de ronde doen en waaraan mysterieuze krachten worden toegeschreven. In de zomermaanden geeft het openluchttheater Gramsbergen hier voorstellingen. Een echte aanrader is de »Vijvertuin Ada Hofman«, ten zuiden van de stad bij Loozen. In ca. 30 tuinen kan men hier 50 verschillende, prachtig aangelegde vijvers bewonderen.

Midden in Gramsbergen bevindt zich het »Historisch Cultureel Info Centrum Vechtdal« met een liefdevol ingerichte tentoonstelling over de geschiedenis van het Duits-Nederlandse Vechtdal. Hier zijn prehistorische vondsten, kleding en gereedschap uit de afgelopen eeuwen te zien. Bovendien vindt u hier veel informatie en advies met betrekking tot activiteiten, evenementen en bezienswaardigheden in de regio.