kunstwegen - unterwegs in einem offenen Museum fuer zeitgenoessische Kunst, Natur und Geschichte. Hier lockt ein Urlaub mit dem Fahrrad im Vechtetal mit Kunst als Leitmotiv.

Mark Dion

Mark Dion, The Hunter's Cabin and the Biological Field Station, 1999 Mark Dion, Biological Field Station (Interieur), 1999 Mark Dion, The Hunter's Cabin, 1999 Mark Dion, The Hunter's Cabin (Interieur), 1999
Mark Dion, The Hunter's Cabin and the Biological Field Station, 1999 Mark Dion, Biological Field Station (Interieur), 1999 Mark Dion, The Hunter's Cabin, 1999 Mark Dion, The Hunter's Cabin (Interieur), 1999

the hunter's cabin and the biological field station

Twee afgelegen, onopvallende hutten staan niet ver van elkaar vandaan aan de buitenste rand van het natuurgebied Brünas Heide. Direct bij de weg staat een bakstenen gebouwtje met een glazen gevel en door de ramen zijn tal van natuurwetenschappelijke apparaten, kaarten en preparaten te herkennen. Het is een soort onderzoeksstation met een kleine luifel, die de wandelaar als beschutting tegen de regen kan gebruiken. Tegelijkertijd is er binnen aan de muren veel interessante in formatie over de plaatselijke flora en fauna te ontdekken. Kennelijk zijn hier onderzoekers aan het werk, er wordt ontleed, door de microscoop gekeken en gesystematiseerd.

Wie naar de al wat vervallen houten jachthut gaat, die door een op het dak gevallen boom in een niet meer toegankelijke ruïne is veranderd, kan de traditionele rekwisieten van de jachtopziener ontdekken: een veldbed, rubber laarzen, geweien, een verrekijker en een bijl. Misschien heeft hier ooit een jager gewoond, een kluizenaar, die van en met de dieren, het hout en de natuurlijke hulpbronnen van het bos heeft geleefd. Geleidelijk aan beseft men dat de verhoudingen van deur en raam, sterker nog, van het hele vertrek minimaal zijn verkleind alsof deze voormalige leefruimte langzaam krimpt en in het verleden verzinkt.

Mark Dion wijst met zijn beide gebouwen op twee uiteenlopende houdingen van de mens tegenover de natuur, die beide op lange tradities terugblikken: de onderzoeker en de jager, wier rollen in de laatste honderd jaar elk een ingrijpende verandering hebben ondergaan. Hier staat bijvoorbeeld de microscopische blik van de onderzoeker tegenover de macroscopische blik van de jager: de systematisch ordenende hand tegenover de nauw met de natuur verbonden gebruiker ervan.

Waar de historische vorm van bosbeheer op de terugtocht is en zijn schuilplaats door het gewicht van een vallende boom is verwoest, bezint de klassieke wetenschap zich in toenemende mate op de verbindingen tussen de ecosystemen. Leek het er aanvankelijk op, dat in de moderne wereld het wetenschappelijke model het traditionele model als culturele norm zou vervangen, de laatste tijd lijken beide elkaar in bepaalde zin te vinden voor een nieuwe benaderingswijze. De jager heeft zijn ingestorte hut misschien alleen verlaten om met zijn ervaringen de beperkte gezichtshoek in het onderzoeksstation te verbreden en te verrijken.

Hout, bakstenen, diverse materialen en rekwisieten, omgevallen boom, 2-delig

Jachthut: ca. 400 x 450 x 250 cm

Laboratorium: ca. 470 x 660 x 460 cm

 

 

over de kunstenaar

1961 geboren in New Bedford/ USA

leeft en werkt in New York