kunstwegen - unterwegs in einem offenen Museum fuer zeitgenoessische Kunst, Natur und Geschichte. Hier lockt ein Urlaub mit dem Fahrrad im Vechtetal mit Kunst als Leitmotiv.

Paul Etienne Lincoln

Paul Etienne Lincoln, Bad Bentheim Schwein, 2012 (Paviljoen) Paul Etienne Lincoln, Bad Bentheim Schwein, 2012 (Sculptuur)
Paul Etienne Lincoln, Bad Bentheim Schwein, 2012 (Paviljoen) Paul Etienne Lincoln, Bad Bentheim Schwein, 2012 (Sculptuur)

bad bentheim schwein / 3-delig

Het driedelige werk »Bad Bentheim varken« van de in New York wonende Engelse kunstenaar Paul Etienne Lincoln zal het landschap rondom Bad Bentheim verfraaien met de aanplant van eikenbomen. Voor dit plan op de lange termijn is de weg daarheen het doel, want Lincoln bouwde niet alleen eigenhandig een kunstvarken in zijn New Yorkse atelier, hij liet in Bentheim ook een architectonisch fantasievol bouwwerk oprichten en zette ten derde voor het graafschap een sociaal netwerk op in de traditie van de alhier bestaande spaares clubs. Het varken staat nu in het »Folly« genoemde sierpaviljoen op een klein eiland in de vijver van het kasteelpark. Daarnaast hangt er zowel in Bad Bentheim, Schüttorf en Nordhorn een voor het publiek toegankelijke spaarkast die door burgers van het graafschap wordt onderhouden. Uit de opbrengsten zal enerzijds de boomaanplant worden gefinancierd en anderzijds een mogelijk jaarlijks terugkerend feest ter ere van de spaarclubs worden gehouden.

In het paviljoen uit Gildhauser zandsteen staat het kunstvarken in zijn uitrusting. In zijn binnenste zit een draaiorgel dat eenmaal per jaar door de spaarclubs van het »Bad Bentheim Schwein« in werking wordt gesteld. Spaarclubs werden indertijd in Noord-Duitsland ter ondersteuning van noodlijdende zeelieden opgericht en bestaan tegenwoordig uit een gezellig clubleven met een spaarinleg voor feesten of uitjes. Afgevaardigden varen naar het eiland en laten met het draaiorgel een jachtlied weerklinken »Ich schieß den Hirsch im wilden Forst / Ik schiet het hert in ‘t wilde woud« (in 1826 gecomponeerd door Franz von Schober, 1796 –1882). Als ze het dier ook nog een eikel te eten geven, springt een vergulde eikel uit zijn achterste te voorschijn.

Paul Etienne Lincoln steekt met zijn installatie niet alleen de burgerzin in het graafschap een pluim op de hoed. Met zijn onnavolgbare Engelse humor bevordert hij duurzaam de respectvolle omgang met het landschap en zijn geschiedenis.

Sculptuur: giethars, orgel

Architectuur: zandsteen

Sociaal netwerk: spaarkasten

over de kunstenaar

1959 geboren London

leeft en werkt in New York