kunstwegen - unterwegs in einem offenen Museum fuer zeitgenoessische Kunst, Natur und Geschichte. Hier lockt ein Urlaub mit dem Fahrrad im Vechtetal mit Kunst als Leitmotiv.

Timm Ulrichs

Timm Ulrichs, Der Findling, 1978/80 Timm Ulrichs, Denkmal für Normalnull (II), 1969/1980
Timm Ulrichs, Der Findling, 1978/80 Timm Ulrichs, Denkmal für Normalnull (II), 1969/1980

denkmal für normalnull (II)

Op precies 22,12 m diepte onder het cen trale markeringskruis van deze granieten plaat bevindt zich een voor twee derde met water gevulde cilinder, waarvan het oppervlak exact ligt op het wereldwijd erkende Amsterdams Peil: een »beDENKe einMAL« (»MONUmeMENTo«) van Timm Ulrichs voor de talloze (onzichtbare) afspraken die ons beeld van de werkelijkheid bepalen en net zo goed heel anders hadden kunnen worden vastgelegd.

Graniet, acrylglas, water, plaat 6 x 60 x 60 cm

der findling

Het in precieze overeenstemming met de lichaamsvorm van de kunstenaar uitgeholde blok graniet is de achtergebleven getuigenis, de »zwerfkei«, van een opzienbarende performance. Tien uur bracht Timm Ulrichs opgesloten en in absolute rusttoestand erin door. Voor beperkte tijd werden het organische en het anorganische één eenheid, aan de steen werd leven toegevoegd en het lichaam werd ingebed in de verhardingen van de aardkorst.

Graniet, 2-delig als pasvorm voor Ulrichs uitgehold, totaal130 x 170 x 175 cm (gesloten)

over de kunstenaar

1940 geboren in Berlin