kunstwegen - unterwegs in einem offenen Museum fuer zeitgenoessische Kunst, Natur und Geschichte. Hier lockt ein Urlaub mit dem Fahrrad im Vechtetal mit Kunst als Leitmotiv.

Ommen

Natuurgebied Landgoed Eerde Molen Bestmenermolen Stadhuis
Natuurgebied Landgoed Eerde Molen Bestmenermolen Stadhuis

kunstwerke

molenstad aan de »Sahara«

Het Nederlandse Ommen is één van de oudste steden in de regio Salland, de zogenaamde groene long van de provincie Overijssel. Eeuwen geleden was de rivier de Vecht in Ommen een belangrijke handelsroute. Ommen kreeg in 1248 stadsrechten en ontwikkelde zich tot een belangrijke handelsstad. Tegenwoordig is Ommen een toeristische trekpleister met zijn idyllische binnenstad, talrijke kleine winkeltjes en cafe’s.

Er is een uitgebreid aanbod voor sportieve activiteiten, zowel voor op het water als voor op het land. Liefhebbers van natuur en cultuur komen volop aan hun trekken. In deze unieke regio vindt u duinen, veen, meren en beschermde heidegebieden. Een bijzonderheid in deze regio is de zogenaamde »Sahara«, een uitgestrekte woestijnachtige stuifzandvlakte ten zuiden van de kunstwegenroute. Midden in dit afwisselende landschap vindt u een uitgebreid cultureel aanbod op zowel historisch als hedendaags gebied. Ommen is in de provincie Overijssel de gemeente met de meeste molens. Hiervan zijn tot op heden vijf molens bewaard gebleven. Meteen naast het streekmuseum en het aangrenzende tolhuis bevindt zich de zeskante stellingmolen Den Oord uit 1824. Ook zeer bezienswaardig zijn het nationale tinnen figurenmuseum, het natuurinformatiecentrum en de wat verder buiten de stad liggende tuinen van Mien Ruys.

Voor informatie en advies kunt u zich wenden tot één van de Tourist Info Punts ter plaatse of online tot www.vechtdaloverijssel.de of www.helemaalommen.nl. U kunt uw auto veilig en gratis parkeren bij een van de Toeristische Overstappunten (TOP’s). Bij elke TOP vindt u wegwijzers waarop fiets- en wandelroutes staan aangegeven.