kunstwegen - unterwegs in einem offenen Museum fuer zeitgenoessische Kunst, Natur und Geschichte. Hier lockt ein Urlaub mit dem Fahrrad im Vechtetal mit Kunst als Leitmotiv.

Ohne

Protestantse hervormde kerk Uitzicht op het land
Protestantse hervormde kerk Uitzicht op het land

kunstwerke

Ohne // werke von:

ohne

In het zuid-oosten van het graafschap, aan de grens met Noordrijn-Westfalen, ligt Ohne, het oudste dorp van het district, op een hoogte (Höggel) aan de linker oever van de Vecht. De veilige ligging beschermde tegen overstromingen zodat er een schilderachtig dorp met dichte bebouwing kon ontstaan.

Het centrale marktplein met een mooi bomenbestand en de oudste kerk van het graafschap die boven alles uitsteekt, zijn beeldbepalend voor de plaats. Het romaanse schip met drie traveeën werd tussen 1220 en 1225 gebouwd. De toren was er mogelijk al, terwijl de koorafsluiting later volgde. In 1754 werden delen van de kerk en het dorp verwoest door een grote brand, de oude smederij uit 1665 bleef daarbij ongeschonden. De oude graanopslag uit 1786 is tegenwoordig prachtig gerestaureerd.

De eerste vaste brug over de Vecht (1771) maakte Ohne tot het knooppunt van twee postwegen tussen Pruisen en Hannover. De handel en de aanwezigheid van een tol bezorgden het dorp tot bloei. Aan deze bloeitijd kwam een eind door de bouw van de spoorlijn die ten noorden van de plaats het land doorkruiste.

Tegenwoordig is de hervormde parochie Ohne gekenmerkt door haar gemeenschapszin en de grote betrokkenheid van haar burgers. Het windpark westelijk van het dorp, een technische vernieuwing van de tegenwoordige tijd, verandert het landschapsbeeld om Ohne heen.