kunstwegen - unterwegs in einem offenen Museum fuer zeitgenoessische Kunst, Natur und Geschichte. Hier lockt ein Urlaub mit dem Fahrrad im Vechtetal mit Kunst als Leitmotiv.

Hardenberg

Brug in Hardenberg Gemeentehuis Kalkovens
Brug in Hardenberg Gemeentehuis Kalkovens

kunstwerke

hardenberg

De stadsgeschiedenis van Hardenberg gaat terug tot het jaar 1227. Bisschop Willebrand van Oldenburg liet op deze strategisch gunstige plaats – hier kwamen met de Vecht twee belangrijke handelswegen samen – een burcht bouwen op de zogenaamde »Erderenberch«. In 1362 kreeg de plaats stadsrechten; de naam ontwikkelde zich van »Herderenberch« tenslotte naar het huidige »Hardenberg«.

Bij de grote brand van 1708 werd tot aan de kerk en het stadhuis bijna alles verwoest. Alle historische gebouwen stammen dus uit de tijd erna, de meeste uit de tweede helft van de 19e eeuw. Op de plaats van de vroegere burcht vindt u nu de in 1889 gebouwde Höftekerk die het stadsbeeld bepaalt. Iets bijzonders in Hardenberg, dat nu echter alleen nog van toeristisch belang is, is de zogenaamde klepperman. Na de grote brand werd een zo genoemde nachtwacht ingesteld die de bewoners bij gevaar met geklepper uit de slaap haalde. Vandaag herinnert het Klepperstad-feest in juni/juli aan dit oude gebruik.

Een bezoek waard zijn in Hardenberg vooral het streekmuseum en het »Oale Meesterhuus« met tentoonstellingen over de regionale geschiedenis. In het laatste is ook een oud klaslokaal met originele inrichting te bezichtigen. Het museum »Huize Nijenstede« is in een landhuis van 150 jaar oud ondergebracht en toont rond 150 regionale klederdrachten. In het bijbehorende park van twee hectare met rozen- en kruidentuinen kunnen bezoekers genieten van de natuur.

Iets buiten Hardenberg ligt de boswachterij waar af en toe wandelingen onder deskundige begeleiding kunnen worden gemaakt. In het ten noordwesten van Hardenberg gelegen Slagharen vindt u het pretpark met 40 verschillende attracties. In het nabijgelegen De Belt ligt een bezienswaardige, traditionele pioenrozentuin »Prionatuinen« met wilde planten en een theetuin.