kunstwegen - unterwegs in einem offenen Museum fuer zeitgenoessische Kunst, Natur und Geschichte. Hier lockt ein Urlaub mit dem Fahrrad im Vechtetal mit Kunst als Leitmotiv.

Emlichheim

Kerk van Emlichheim Oliepompen
Kerk van Emlichheim Oliepompen

kunstwerke

emlichheim

De fusiegemeente Emlichheim ligt in het noordwesten van het district Graafschap Bentheim, direct aan de Duits-Nederlandse grens. De gemeente ontstond in 1974 door een fusie van de vier lidgemeentes Emlichheim, Hoogstede, Laar en Ringe. Hier wonen in totaal circa 13.400 mensen, waarvan ongeveer de helft in de middelste gemeente Emlichheim.

De stad kijkt terug op een zeer lange geschiedenis en zou al rond 800 in de tijd van Karel de Grote hebben bestaan. In oorkonden wordt Emlichheim voor het eerst vermeld in het jaar 1312, maar vondsten uit de prehistorie wijzen op zeer vroege bewoning. Een bezienswaardigheid is de van Bentheimer zandsteen gebouwde gereformeerde kerk die rond 1150 direct aan de Vecht werd gebouwd.

Het streekmuseum is ondergebracht in het Haus Ringerbrüggen, een prachtig gerenoveerd landhuis. Daar worden wisseltentoonstellingen gehouden over de regionale geschiedenis. Een uitstap naar de »Emlichheimer Wösten« in de richting van Schoonebeek brengt u bij één van de regionale aardolievelden. Ook het »Kunstpark Olmes« trekt veel bezoekers. Zowel binnen als buiten zijn in het park en in een grote hal werken van de hedendaagse surrealist Heinrich Olmes tentoongesteld.

Emlichheim is omgeven door de beschermde landschappen »Lamberg«, »Hochmoor Ringe« en »Paradies kleinringe« die dienen voor het natuurherstel van veenplanten en diergemeenschappen. De fietsroute bij Emlichheim voert langs grote delen van het vredige Coevorden-Piccardie-kanaal dat zich sinds zijn sluiting tussen 1963 en 1965 heeft ontwikkeld tot een idyllisch natuurlandschap. Tussen grote rietvlaktes leven hier talrijke waterhoentjes en meerkoeten.