kunstwegen - unterwegs in einem offenen Museum fuer zeitgenoessische Kunst, Natur und Geschichte. Hier lockt ein Urlaub mit dem Fahrrad im Vechtetal mit Kunst als Leitmotiv.

Dalfsen

Treinstation Kasteel Rechteren
Treinstation Kasteel Rechteren

kunstwerke

Dalfsen // werke von:

dalfsen

Dalfsen bestond al in de 12e eeuw, maar werd pas in 1811 een zelfstandige gemeente. Al van ver isde hoge, onafgebouwde toren van de protestantse kerk te zien, die uitsteekt boven het dorp.

Dalfsen is rijk aan grote landgoederen. Links en rechts van de fietsroute bevinden zich het kasteel Rechteren en talrijke landhuizen, zoals Den Berg, Mataram en als meest westelijke uitloper De Horte. Het laatste huis kan van maandag tot vrijdag worden bezichtigd. Vooral de gereconstrueerde groente-, bloemen- en kruidentuin van het landgoed uit de 19e eeuw is een bezoek waard. Bovendien kunt u hier terecht voor informatie over excursies met gids in natuurgebieden van het Vechtdal.

Ook de »Expo Madrid« aan de Tolhuisweg is een bezoek waard. Daar worden wisseltentoonstellingen gehouden en is een kopie van Rembrandts Nachtwacht op originele grootte te zien. Eveneens een bezienswaardigheid is de in 1811 gebouwde Westermolen, de laatste van toendertijd elf werkende molens van Dalfsen.

Een interessant schouwspel krijgt u te zien bij de zogenaamde vistrappen. In het deel van de Vecht bij Dalfsen werden ze aangelegd als compensatie voor de talrijke dammen die de vissen hinderen op hun tochten. In deze gelijkmatig stijgende zijarmen zijn vaak stroomopwaarts trekkende, springende vissen te zien en palingen steken de vistrap vlakbij de oever tussen stenen en planten over.