kunstwegen - unterwegs in einem offenen Museum fuer zeitgenoessische Kunst, Natur und Geschichte. Hier lockt ein Urlaub mit dem Fahrrad im Vechtetal mit Kunst als Leitmotiv.

Cai Guo-Quiang

Cai Guo-Quiang, Skylight, 1999
Cai Guo-Quiang, Skylight, 1999

skylight

In het bos van Gramsbergen, dat direct aan het Coevorden-Vechtkanaal ligt, kan de bezoeker door een behoedzaam in de kruinen van de bomen gesneden gat naar de hemel kijken. Vijf draden van fiberglas zijn zodanig aan de bovenste takken vastgemaakt dat ze in de opening zachtjes in de wind lijken te zweven. Door de manier waarop de fijne klemmetjes van rije edelstaal als achtergelaten vliegerdraad om de takken zijn gewikkeld lijkt het of er vliegers van kinderen bij het vliegeren in de takken zijn blijven haken.

In het eikenbos van Gramsbergen voelen mensen nu nog de aanwezigheid van rondzwevende, gebundelde energie. Geïnspireerd door de lichte, vluchtige sfeer van deze plek en door de heimelijke magie ervan brengt Cai de herinneringen tot zweven. De wandelaar komt deze onopvallende installatie op zijn pad door het bos tegen als een kleine surprise, als een onverwacht beeld uit de lang vervlogen kindertijd.

In de Chinese traditie stijgt de vlieger als symbool voor de ontembare krachten van de natuur in de lente op, en tegelijkertijd is bijna overal ter wereld het vliegeren de belichaming van het kinderlijk plezier in de »verovering van de hemel«, een behendig spel met de wind. In de behoedzame opening van het bladerdak verbinden zich Aziatische en Europese tradities zoals aarde en hemel tot een poëtisch beeld voor de hoge dichterlijke vlucht van de fantasie en het herinneringsvermogen.

Vijf vliegers van fiberglas en edelstaal in een cirkelvormige in de kruinen van de bomen gesneden opening, ∅ ca. 500 cm

over de kunstenaar

1957 geboren in Quanzhou/ China

leeft en werkt in New York