raumsichten

25 mei 2014

kunstwegen bewandelen op de bentheimer kunstmarkt

Im Aanstaand weekend op zondag 25 mei om 15.00 uur vindt in het kader van de Benteheimer kunstmarkt een excursie plaats naar de kunstwegen-locaties in het kasteel Bentheim. De werken »Bad Bentheim varken« van Paul Etienne Lincoln en »Residual« van Willem de Rooij staan daarbij in het middelpunt. Deelname is gratis. Aanmelding is niet nodig.


23 oktober 2013

»bad bentheim varken« naar huis terug

Donderdag 17 oktober  is het »Bad Bentheim varken« van Paul Etienne Lincoln eindelijk teruggekeerd naar Bad Bentheim en dat meteen in tweevoud.
In aanwezigheid van Prins Reinhard, burgemeester Volker Pannen en talrijke kijklustigen werd om 11.00 uur eerst een kopie van de originele scuptuur per boot naar het paviljoen op het eiland in het slotpark overgevaren. In aansluiting daarop werd de nieuwe locatie van het originele varken gepresenteerd op de binnenhof van Kasteel Bentheim.


Op zondag 27 oktober is er een buitenexcursie met de titel »gezwijnd« . Punt van samenkomst is de informatiezuil van kunstwegen bij de vijver in het Bentheimer slotpark.

Verdere informatie vindt u  > hier.


20 juni 2013

saskia noor van imhoff: #+12.00

Op 7 juli wordt de tentoonstelling van de eerste winnares van het Ruisdael-stipendium Saskia Noor van Imhoff in de voormalige vorstelijke paardenstallen van Kasteel Bentheim geopend. De jonge Nederlandse kunstenares heeft voor de tentoonstelling met de titel »#+12.00« zelf een nieuwe ruimtelijke installatie ontwikkeld. De opening vindt om 14.00 uur plaats. Sprekers zijn Erfprins Carl Ferdinand zu Bentheim und Steinfurt, Dr. Thomas Niemeyer als leider van de Städtische Galerie Nordhorn en curator Dirck Möllmann van het Instituut voor Kunst in de openbare ruimte in Stiermarken, Graz. De tentoonstelling is tot 27 oktober 2013 te zien.

Nadere informatie kunt u vinden op de homepage van het Ruisdael-stipendium
>
www.ruisdaelstipendium.org


25 januari 2013

filmavond met raumsichten

Op 31 januari, komende donderdag, vindt een vertoning van Hans Schabus’ film Laßnitz plaats in de Bavariabioscoop in Nordhorn. In zwart-wit doet de documentaire verslag van de reis van de roemruchte brug die als een bijdrage aan raumsichten sinds maart 2012 de Vecht in Ohne overspant. De voormalige spoorbrug werd met groot materiaal van de oorspronkelijke standplaats in Stiermarken naar de Grafschaft getransporteerd. In aansluiting op de filmvertoning vindt een gesprek met Hans Schabus plaats. De entree kost 5 euro.


 

9 januari 2013

en het ruisdael-stipendium 2013 gaat van start...

Saskia Noor van Imhoff ontvangt als eerste kunstenares het Ruisdael-stipendium dat in het kader van Willem de Rooijs bijdrage Residual werd ingesteld en dat in 2013 voor het eerst wordt toegekend. Het doel is een forum te verschaffen aan jonge kunstenaars, die met hun werken zowel in een regionale als ook bi-nationale context staan. Het stipendium omvat een tentoonstelling in de kabinetruimten van Kasteel Bentheim en de samenstelling van een kunstenaarsboek. De opening van de tentoonstelling van de prijswinnares Saskia Noor van Imhoff zal op 7 Juli 2013 plaatsvinden.

Nadere informatie kunt u vinden op de homepage van het Ruisdael-stipendium
>
www.ruisdaelstipendium.org


 

12 dezember 2012

nieuwe catalogus van marko lulic

Stipt op tijd voor de kerst is de nieuwe catalogus »Lichtung –Open plek – Clearance « van Marko Lulic verschenen. Het boek bevat naast talrijke sfeervolle foto’s van de begaanbare lichtinstallatie »o.T. (Lichtung)« in Schüttorf ook een inleiding van de curator van raumsichten Dirck Möllmann en een interview met de kunstenaar.
Meer informatie vindt u hier > [...].


 

26 oktober 2012

een open plek, lulic en lampionnen

Zondag, 4 november om 16.30 uur, vindt de laatste buitenexcursie van dit jaar plaats. Dit keer staat de »Lichtung« (open plek) van Marko Lulic in Schüttorf in het middelpunt. Alle belangstellenden zijn van harte uitgenodigd om met hun eigen lampionnen naar de Mevlana-Platz te komen en met de Rademacher-bollampen daar de weddenschap aan te gaan wie het meeste licht verspreidt. Deelname aan de excursie kost per volwassene 2 euro, kinderen doen gratis mee. Aanmelding is niet noodzakelijk.


18 september 2012

fietsexcursie naar hestrup

Vorige week zondag kwam er een twintigtal mensen bijeen om in het kader van de maandelijkse buitenexcursies samen met een begeleider per fiets op weg te gaan naar Tamara’s Grcics »anderswohin« in Hestrup. Startplaats voor de tocht was de Reiterbrücke aan de Vechtesee in Nordhorn. Van daaruit ging men in een gouden herfstzonnetje via Hestrup en Brandlecht naar de bronzen vaten in het bosje »Am Kreuzbree«.
De volgende buitenexcursie vindt op 14 oktober in Bad Bentheim bij de raumsichten-locatie Residual van Willem de Rooij plaats. De plaats van samenkomst is om
11.30 uur voor de burchtpoort in de Schlossstraße.


 

11 juni 2012

een luchtje scheppen bij de »smoking shelter«

De buitenexcursies van dit jaar voor raumsichten zijn succesvol begonnen. Vijfentwintig belangstellenden op de fiets kwamen in Ohne met mooi weer op pinkstermaandag bij elkaar en raakten in gesprek over de beide raumsichten-locaties daar: »Vechtewaren« en »Laßnitz«.
Op 17 juni, komende zondag dus al, vindt om
11.30 uur de volgende rondleiding bij de »Smoking Shelter« in het kuurpark Bad Bentheim plaats. Deelname kost twee euro voor volwassenen, kinderen gratis.

Verdere informatie en data vindt u hier > […]

 

9 mei 2012

raumsichten is geopend!

Talrijke gasten hebben vrijdag 4 mei de opening van raumsichten bijgewoond. Het complete projectteam spreekt zijn hartelijke dank uit voor de grote opkomst uit de Grafschaft, van de gasten van buitenaf en voor de doortastende hulp van iedereen die het project heeft ondersteund.

Een selectie van persberichten treft u hier aan.

Tijdig bij de opening is het kunstwegen-reisboek in een uitgebreide, tweede druk verschenen. Informatie over het begeleidende materiaal vindt u hier.

Informatie over boekingsmogelijkheden treft u hier aan.

 

2 april 2012

nieuw tehuis voor schilderij van Van Ruisdael

Tegelijkertijd met de brugsculptuur in Ohne kwam vrijdag het schilderij »Ansicht der Burg Bentheim von Nordwesten« van Jacob van Ruisdael in Bad Bentheim aan. In aanwezigheid van prins Reinhard zu Bentheim zette de kunstenaar Willem de Rooij samen met restaurator Ursula Reuther in het kader van dit raumsichten-project het schilderij op haar nieuwe plek in een door hemzelf ontworpen en geconstrueerde glazen vitrine op de bovenverdieping van de gerenoveerde stallen van het kasteel Bentheim.
Het schilderij is eigendom van de Niedersächsische Sparkassenstiftung en werd tot ongeveer een jaar geleden tentoongesteld in het klooster Frenswegen.

project raumsichten
»Residual«
> download PDF

1 april 2012

geen 1 aprilgrap: de brug staat er!

raumsichten is weer een kunstwerk rijker. Na een reis van een week per dieplader is de intussen roemruchte spoorwegbrug van de Graz-Köflacher spoor- en busonderneming vanuit Stiermarken samen met de kunstenaar Hans Schabus in de nacht op vrijdag in Ohne aangekomen. Zowel de Oostenrijkse vervoersonderneming Felbermayr als het Nederlandse kraan- en speciaal transportbedrijf Nederhoff leverden buitengewoon precisiewerk. Om ongeveer 10 uur plaatselijke tijd werd de 68 ton wegende brugsculptuur met een kraan op de klaarstaande fundamenten getild. De gebeurtenis werd door verscheidene fotografen, camerateams, journalisten en kijklustigen gevolgd en vastgelegd.

project raumsichten
»Laßnitz«
> download PDF


7 februari 2012

raumsichten in berlijn

Op uitnodiging van de vertegenwoordiging van het land Nedersaksen bij de Bondsdag in Berlijn presenteerden Dirck Möllmann en Veronika Olbrich het voorbeeldige concept van raumsichten en de werken die in het Vechtdal ontstaan. De ruim van afbeeldingen voorziene schildering van deze eenmalige samenwerking van landschapsarchitecten, bestuurders, politici, tentoonstellingsbouwers en kunstenaars ondervond grote waardering en gaf ruime aanleiding tot discussie bij de 150 bezoekers van de avond in Berlijn. Curatrix Stefanie Sembill stelde in het kader van deze bijeenkomst haar jaarprogramma voor met de titel »Schöne Aussichten«, wat overblijft van kunst en cultuur.3 februari 2012

gemeenschappelijke actie in ohne

De laatste zaterdag in januari stond in Ohne nog eens in het teken van het raumsichten-project »waren langs de Vecht«. Ruim honderd bezoekers gingen op de oproep in om te komen trekken, hekelen en spinnen in de uitnodigend aangeklede hal van het timmerbedrijf Wilbrand. Een dag lang konden de karakteristieke stappen van de vlasverwerking met oude werktuigen worden gevolgd of zelf worden uitgeprobeerd. Het kunstenaarspaar Antje Schiffers en Thomas Sprenger was uit Berlijn gekomen en sloeg ook aan het werk. Het raumsichten-team was blij met de vele bezoekers. Het dankt de gemeente Ohne evenals de heemkundevereniging Ohne en omstreken voor de mooie vormgeving van deze actie.

project raumsichten
»Waren langs de Vecht«
> download PDF

> www.vechtewaren.antjeschiffers.de


1 februari 2012

»ergens anders heen«: voorproef in hestrup

Afgelopen week werd de raumsichten-locatie »ergens anders heen« in Hestrup in aanwezigheid van de kunstenares Tamara Grcic gepresenteerd aan politieke bestuurders, ambtenaren en leden van de begunstigerskring van de Städtische Galerie Nordhorn, die aan de financiering van het kunstwerk hebben bijgedragen. Na een begroeting door burgemeester Thomas Berling leidde Grcic haar werk zelf in. Het stationscafé Hestrup en dames van de plaatselijke heemkundige vereniging verwenden de aanwezigen met koffie en de traditionele nieuwjaarswafels, waaronder de zogenaamde »Schuhsolen«.

projectontwerp raumsichten
»ergens anders heen«
> download PDF


 

20 januari 2012

de officiële opening van raumsichten vindt op vrijdag, 4 mei 2012 plaats!

In aanwezigheid van Bernd Neumann (CDU), minister voor cultuur en media van de Bondsrepubliek, vindt op 4 mei 2012 de opening van raumsichten plaats. In aansluiting op de begroeting en inleiding in de NINO-hoogbouw in Nordhorn nodigt het raumsichten-team gasten en journalisten uit voor een rondrit langs de afzonderlijke kunstlocaties. Op zaterdag, 5 mei, wordt de nieuwe route dan samen met de kunstenaars ingewijd en openbaar gemaakt.

 

 

25 november 2011

nederlandse kunstwegen-partners op bezoek

Door de in de provincie Overijssel gelegen gemeenten Hardenberg, Dalfsen, Ommen en Zwolle slingert het Nederlandse gedeelte van de grensoverschrijdende kunstwegen-route. Hun politieke afgevaardigden bezichtigden vrijdag daartoe uitgekozen locaties aan de Duitse kant op initiatief van de »stichting kunstwegen« en de stichting »Kunst & Cultuur Overijssel«, die zich voor het behoud en de voortgang van het sculpturenproject inzetten. Op het kantoor van raumsichten in de Städtische Galerie Nordhorn kwam men voor een gedachtenwisseling bij elkaar waarbij afsluitend opgekeken werd van de nieuw opgestelde »Open plek« van Marko Lulic in Schüttorf.


8 november 2011

een brug geslagen in ohne

Precies een week geleden vond er in het oude brandweergebouw in Ohne een goed bezochte openbare informatiebijeenkomst plaats over de door Hans Schabus geplande installatie van een brug. Dirck Möllmann, curator van raumsichten, Bernhard Jansen van de Landkreis Grafschaft Bentheim en Veronika Olbrich, directeur van de Galerie, lichtten het idee van de kunstenaar toe en beantwoordden vragen van de in groten getale gekomen burgers. De planning voor de symbolische overbrugging van de Vecht tussen Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen krijgt na deze geslaagde avond een vervolg.

projectontwerp raumsichten
»Laßnitz«
> download PDF


1 november 2011

spaarclub »bad bentheim varken« in nordhorn

Afgelopen maandag vond nu ook in Nordhorn, na Bad Bentheim en Schüttorf, een informatie-avond plaats over de oprichting van een spaarclub in het kader van het raumsichten-project »Bad Bentheim varken«. In het paviljoen van raumsichten in de Alte Weberei legden curator Dirck Möllmann en directeur van de Galerie Veronika Olbrich het idee uit van de kunstenaar Paul E. Lincoln. Als mogelijke standplaatsen voor een spaarkast in Nordhorn komen het gemeentehuis, het dierenpark, de bibliotheek of de Städtische Galerie Nordhorn in aanmerking.

Informatie over de deelname aan de spaarclub treft u > hier aan.

projectontwerp raumsichten
»Bad Bentheim varken«
>
download PDF


17 oktober 2011

verlichting in schüttorf

Een soort try-out van de juist klaargekomen raumsichten-locatie »z.t. open plek« vond vrijdagavond in Schüttorf plaats. Marko Lulic, die speciaal daarvoor uit Londen was gekomen, draaide persoonlijk de schakelaar om en zette zijn kunstwerk in het licht. Tegen de schilderachtige avondhemel en de historische coulissen van watermolen en kerktoren zorgde de oplichtende open plek op deze avond al voor een geliefd fotografisch beeld voor de aanwezigen en de toevallige voorbijgangers.
Hartelijk dank aan de heer Gerd Busmann en zijn team voor hun onthaal.

projectontwerp raumsichten
»z. t. (Open plek)«
>
download PDF


17. oktober 2011

christoph schäfer op werkbezoek in samern

Afgelopen donderdag bekeek Christoph Schäfer de precieze locatie aan de westelijke kant van het Samerrott waar binnenkort een bijna vier meter hoge glassculptuur zal worden geplaatst als een element van het driedelige kunstwerk »Topografie van de gemeenschappelijkheid«. Met piketpaaltjes, afzetband, metselaarskoord, meetlint en duimstok werd de plaats uitgemeten. De volgende dag nam Schäfer deel aan de opening van de tentoonstelling over de historie van de plek in de voorraadschuur op de hofstede Schulze-Holmer.

projectontwerp raumsichten
»Topografie van de gemeenschappelijkheid«
> download PDF


20 september 2011

spaarclub »bad bentheim varken« in schüttorf

De New Yorkse kunstenaar Paul Lincoln wil negen spaarkasten en –clubs voor zijn project hebben. Tijdens een jaarlijks terugkerende feest zullen de leden daarvan het orgel van het zingende varken in het kasteelpark van Bad Bentheim in werking stellen en de opbrengst van de spaarkasten benutten voor het planten van eiken in het Forstpark. De eerste spaargemeenschap »Bad Bentheim varken« werd in augustus in Bad Bentheim opgericht. Ook de Schüttorfers gingen op de uitnodiging van burgemeester Manfred Windhaus in en lieten zich door de uitleg van raumsichten-assistente Heike Pfingsten overtuigen tot de oprichting van een spaarclub voor het zingende varken in Schüttorf.

Informatie over de deelname aan de spaarclub treft u hier aan.

projectontwerp raumsichten
»Bad Bentheim varken«
>
download PDF


11 september 2011

fietstocht van raumsichten

Tien personen begonnen  zondagmorgen voor de Städtische Galerie te Nordhorn uiteraard per fiets aan de derde raumsichten-fietstocht. Onder leiding van Dirk Möllmann, curator van raumsichten en Heike Pfingsten, assistente bij raumsichten ging de tocht vanuit Nordhorn over Hestrup en Schüttorf naar Bad Bentheim. De aangename ontdekking van de eerste voltooide of nog in aanbouw zijnde raumsichten-locaties werd gevolgd door een fleurige picknick begunstigd door goed weer.


8 september 2011

raumsichten stelt zich voor op het Vechtsymposium

De Vecht en het Vechtdal verder als ecologische eenheid te ontwikkelen en voor het toerisme te onsluiten is het doel van de »Vechtdalstrategie«. De partners in het project, Duitse en Nederlandse bestuursfunctionarissen, verbanden en instellingen kwamen onlangs in Schöppingen bij elkaar voor het tweede Vechtsymposium. Als onderdeel van het symposiumprogramma was Dirk Möllmann, curator van raumsichten, uitgenodigd om het project kunstwegen en raumsichten aan de deelnemers voor te stellen.

> www.dievechte.eu

 

25 augustus 2011

willem de rooij op bezoek

Het historische schilderij »Gezicht op het kasteel vanaf het noordwesten« door Jacob van Ruisdael (1628-1682) in een eigentijdse context in de vertrekken van het kasteel Bentheim te presenteren is in het kader van raumsichten het voorstel van Willem de Rooij. Op zijn reis van Amsterdam naar Berlijn maakte de kunstenaar in Bad Bentheim een tussenstop. Hij had daar met zijn assistente Jennifer Nachtigall, de tentoonstellingsarchitecten Meyer Foggenreiter en het raumsichten-team een afspraak om samen met de architect van het vorstelijk huis, Bernhard Busch, de voortgang van de renovatiewerkzaamheden in de toekomstige tentoonstellingsruimten in de zuidelijke vleugel van het kasteel Bentheim te bekijken.

project raumsichten
»Residual«
>
download PDF

 

22 augustus 2011

bouwwerkzaamheden voor de »open plek« in schüttorf

Vlakbij de Mevlana Platz ontstaat op het ogenblik op locatie het raumsichten-project »open plek« van Marko Lulic. 36 driearmige Rademacher-bollampen werden door medewerkers van de Schüttorfse bouwkundige dienst voor de installatie van energie- besparende verlichting voorzien. Maandag waren de bestratingswerkzaamheden op de toekomstige standplaats al zover gevorderd dat de eerste lantaarns onder het toeziend oog van de apart daarvoor gekomen kunstenaar konden worden opgesteld.

projectontwerp raumsichten
»z. t. (Open plek)«
>
download PDF

 


22. augustus 2011

einde van het werk op de akker in ohne

In een grote gemeenschappelijke actie werd de vlasakker eind juli met de hand getrokken en werden de geoogste planten op de akker gelegd om te roten. Het natte weer droeg niet alleen aan het gewenste ontbindingsproces van de vlashalmen bij, maar zorgde ook voor een opnieuw uitlopen van de planten wat veel extra werk voor de Ohners opleverde. Vier keer werd het vlas met de hand gekeerd. Een maand na de oogst konden de halmen dan worden gebundeld en in de schuur gereden. Dank en respect voor het verrichte werk gaan van ons uit naar alle betrokkenen.

projectontwerp raumsichten
»Waren langs de Vecht«
> download PDF

18 augustus 2011

proefopstelling en begin van de bouw in hestrup

In het bosje vlakbij het nieuwbouwgebied »Am Kreuzbree« in Hestrup werden donderdagmorgen door een vervoerbedrijf twaalf, in een gieterij voor kunstwerken in München vervaardigde, aardkleurige bronzen vaten met blank gepolijste bovenkant afgeleverd. Met behulp van twee doortastende medewerkers van de dienst verkeerswegen besliste de kunstenares Tamara Grcic ter plekke over de schikking van de trechterbekervormige en ongeveer kniehoge objecten. Tot aan de definitieve verankering zijn de gesloten bronzen vaten in het raumsichten-paviljoen opgeslagen.

projectontwerp raumsichten
»Ergens anders heen«
> download PDF


15 augustus 2011

onderweg in het raumsichtenpaviljoen

De fietstocht door het gebied van raumsichten viel vanwege de aanhoudende regen zondag letterlijk in het water. Wie zich door het weer niet had laten afschrikken, reed de tocht in gedachten met het raumsichten-team mee: met koffie, fruit en gebak in het droge paviljoen binnen de muren van de Städtische Galerie Nordhorn. De fietstocht wordt waarschijnlijk op zondag, 11 september in het ‘echt’ gehouden.


10 augustus 2011

informatieavond over de spaarclub »bad bentheim varken«

Niet aan de stamtafel, maar in de Katharinakerk binnen de muren van Kasteel Bentheim begroette Dr. Volker Pannen allen die aan de uitnodiging gevolg hadden gegeven de voorstelling van het idee van de spaarclub »Bad Bentheim varken« van de New Yorkse kunstenaar Paul Lincoln bij te wonen. “In een jaarlijks terugkerende festiviteit zal de spaaropbrengst worden aangewend voor de beplanting van eiken langs de as van het barokpark waarvan de wegen het Bentheimse bos invoeren en zal in het slotpark het orgel van het zingende varken door leden van de club feestelijk in werking worden gesteld”, legde Heike Pfingsten, de projectassistente van raumsichten, uit.

Informatie over de deelname aan de spaarclubs treft u hier aan.

projektontwerp raumsichten
»Bad Bentheim varken«
> download PDF


26 juli 2011

»smoking shelter« in het bentheimer kurpark

Met de »smoking shelter« van Eva Grubinger werd gisteren het eerste raumsichten-kunstwerk op de plaats van bestemming in het kurpark van Bad Bentheim neergezet. Sterke zenuwen, rustige handen en een gerichte blik waren bij het transport en de opbouw van het ongeveer drie ton zware stalen paviljoen nodig. De medewerkers van de fima’s Rosink, Kuipers en Bentheimer Holz leverden onder de ogen van de kunstenares en verdere toeschouwers op afstand precisiewerk af.

Projectontwerp raumsichten
»Smoking Shelter«
> download PDF


25 juli 2011

een prieel voor het »bad bentheim varken«

Het was iets bijzonders wat voorbijgangers en bezoekers maandagmorgen in het slotpark van Bad Bentheim te zien kregen. Voor de schilderachtige coulissen van het kasteel zweefde een betonnen kubus die met behulp van een kraan op het kleine eiland midden in de vijver werd gezet. Dinsdag volgde  op dezelfde manier de mooi bewerkte zandstenen koepel als kroon op het sierlijke gebouwtje. Het eiland wordt na afloop van de werkzaamheden weer beplant en wacht dan op de komst van het door Paul Etienne Lincoln in New York vervaardigde mechanische varken.

projektontwerp raumsichten
»Bad Bentheim varken«
> download PDF


23 juli 2011

project antje schiffers: vlasoogst in ohne

Vele helpende handen hebben het afgelopen weekend mee aangepakt bij het trekken van het voor het raumsichten-project »Waren langs de Vecht« in Ohne geteelde vlas. Ook kunstenares Antje Schiffers was vanuit Berlijn gekomen en pakte vrijdag en zaterdag, zoals veel burgers uit Ohne en omgeving, mee aan. Er werd echter niet alleen maar samen gewerkt, ook een vrolijk oogstfeest werd er met elkaar gevierd. Daarbij was ook de »vlasgroep« van de Wulfense heemkundevereniging aanwezig, die uitleg gaf over de verwerkingsprocessen die op de oogst volgen. Op deze plaats nogmaals hartelijk dank voor alle aangeboden hulp.

projectontwerp raumsichten
»Waren langs de Vecht«
> download PDF


14 juli 2011

project hans schabus: raadszitting in samern

Met een meerderheid van vijf stemmen voor en twee tegen sprak de gemeenteraad van Samern zich in een openbare zitting uit voor de oprichting van de brug »Ligistbach« als sculptuur van de kunstenaar Hans Schabus. De stemuitslag wordt als standpuntbepaling van de gemeente Samern bij de behandeling van de lopende aanvraag voor de bouwvergunning gevoegd. Voorafgaand aan het raadsbesluit zijn in mei twee informatieve bijeenkomsten voor alle burgers van Samern gehouden.

projectontwerp raumsichten
»Ligistbach«
> download PDF


14 juli 2011

modeltekening »knooppunt van fietswegen«

Wie vanmiddag langs de Reiterbrücke in Nordhorn kwam, kon daar iets bijzonders ontdekken. Op de weide aan de voet van de brug was het voorstel »knooppunt van fietswegen« van de kunstenaars Folke Köbberling en Martin Kaltwasser als model met witte banden afgebakend. Aanleiding daarvoor was het bezoek van de jury van de wedstrijd om het »fietsvriendelijkste district van Nedersaksen«. De commissie werd ter plekke over het geplande project door raumsichten-curator Dirck Möllmann en Bernhard Jansen van dit district, Landkreis Grafschaft Bentheim, geïnformeerd.

projectontwerp raumsichten
»Fietspadenknooppunt«
>
download PDF


8 juli 2011

opening van raumsichten in het voorjaar 2012

De voor
2 oktober 2011 geplande opening van het sculpturenproject raumsichten voor de Grafschaft Bentheim en de Stad Nordhorn, wordt verschoven. Een aantal politieke vertegenwoordigers, andere hoogwaardigheidsbekleders en enkele sponsoren moesten afzeggen in verband met al gemaakte afspraken, maar gaven wel de wens te kennen op een later tijdstip deel te nemen. De feestelijke opening zal nu in het voorjaar 2012 plaatsvinden.


3 juli 2011

project christoph schäfer: opnames bij de ravenboom

Eerdere generaties en het huidige bestuur van het »Realverband Forstgenossenschaft Samerrott« hadden op zondagochtend een ontmoeting met de kunstenaar Christoph Schäfer en de regisseuse Margit Czenki. Bij de Ravenboom in het hart van het Samerrott vertelden de »Malmänner« voor de camera over hun historisch gegroeide samenwerking in het gemeenschappelijk gebruik van hun meer dan 280 hectare grote bos. Margit Czenki maakte bovendien van iedereen afzonderlijk en de hele groep foto’s.

foto: Stephan Konjer

projectontwerp raumsichten
»Topografie van de gemeenschappelijkheid«
> download PDF


2 juli 2011

project christoph schäfer: opnames op de hoeve schulze-holmer

Op zaterdag 2 juli kwam een kleine onverschrokken schare zangeressen en zangers bij elkaar voor verdere opnames voor het raumsichten-project van Christoph Schäfer op de hoeve Schulze-Holmer in Samern. Tussen de historische schuren, individueel en ook in verschillende groepen werden de leden van het projectkoor door Margit Czenki gefilmd. De Grafschafter Landservice (een dienstverlening van de plattelandsvrouwen van de Grafschaft) voorzag koor, kunstenaar en filmcrew van heerlijk gebak dat vakkundig in de schuur werd geserveerd.

projectontwerp raumsichten
»Topografie van de gemeenschappelijkheid«
> download PDF


26 juni 2011

project christoph schäfer: beeldopnames

Op zondag 26 juni werkten de weergoden gelukkig mee zodat de beeldopnames voor het raumsichten-project »Topografie van de gemeenschappelijkheid« bij de met sagen omgeven Ravenboom in het Samerrott volgens plan plaats konden vinden. De leden van het projectkoor werden door de filmer Margit Czenki gefilmd en voor hun tijdrovende inzet beloond met een grote picknick.

foto: Stephan Konjer

projectontwerp raumsichten
»Topografie van de gemeenschappelijkheid«
> download PDF


25 juni 2011

project christoph schäfer: geluidsopnames

In het laatste weekend van juni arriveerde uit Hamburg Christoph Schäfer samen met de filmmaker Margit Czenki, de koordirigente Christine Schulz en de geluidstechnicus Peta Devlin. Vanwege de onzekere weersomstandigheden werden de geluidsopnames voor het raumsichten-project »Tografie van de gemeenschappelijkheid« zonder aarzeling van het Samerrott naar de geluidsstudio in de Alte Weberei in Nordhorn verplaatst. Daar werden door het speciaal voor dit project samengestelde koor vijf strofen van het wederdoperslied van Anna Janz uit 1536 gezongen en opgenomen.

projektentwurf raumsichten
»Topographie der Gemeinheit«
>
download PDF

 

22 juni 2011

extra koorrepetitie in de alte weberei

Eigen initiatief, de wil om het goed te doen en een grote betrokkenheid waren  woensdagavond op het toneel van de Alte Weberei volop aanwezig. Onder leiding van Matthias Schäfermeyer aan de vleugel kwam het koor van het raumsichten-project voor een extra repetitie bij elkaar. Voor de geluids- en beeldopnamen op respectievelijk zaterdag en zondag werden zo’n vijf strofen van het wederdoperslied van Anna Janz uit het jaar 1536 ingestudeerd in een arrangement van de Hamburgse musicus Christine Schulz. Het project maakt onderdeel uit van het voorstel »Topografie van de gemeenschappelijkheid« van de kunstenaar Christoph Schäfer.

projectontwerp raumsichten
»Topografie van de gemeenschappelijkheid«
> download PDF


18 juni 2011

derde koorrepetitie in het raumsichten-paviljoen

De musicus Christine Schulz uit Hamburg werkte met de koorleden aan haar arrangement van het wederdoperslied uit 1536. De twaalf Oudnederlandse strofen tekst werden voor het project van Christoph Schäfer »Topografie van de gemeenschappelijkheid« in het Hoogduits vertaald. Met de vrijwillige hulp van de zangers en zangeressen uit de koren »La Lega« te Nordhorn, de »Singkreis Bentheim-Gildehaus« en van enkele tenoren en bassen uit Uelsen zullen gedeelten van het lied verwerkt worden in de video-opname die gemaakt wordt bij de »Topografie van de gemeenschappelijkheid«

projectontwerp raumsichten
»Topografie van de gemeenschappelijkheid«
> download PDF


16 juni 2011

werkbezoek van antje schiffers

Bij haar bezoek aan Ohne op 16 juni kon Antje Schiffers met eigen ogen de blauwe bloemenzee van een veld vol vlas bekijken dat in het kader van haar raumsichten-project »Waren langs de Vecht« midden april feestelijk werd ingezaaid. Samen met de Ohner organisatiecommissie die zich zo betrokken toonde, werden de verdere stappen voor de oogst – het trekken van het vlas – en de verwerking daarvan besproken. Afgesproken is dat »het trekken« op 22 en 23 juli plaats vindt. Er wordt met de hand geoogst: vrijwilligers zijn welkom!

projectontwerp raumsichten
»Waren langs de Vecht«
> download PDF


10 juni 2011

paul etienne lincoln: begin met de uitvoering van de bouw »bad bentheim varken«

Op het eiland in het slotpark in Bad Bentheim worden voorbereidende maatregelen getroffen om later tot de uitvoering van de bouw te kunnen overgaan. De technische hulpdienst legde daartoe in de nacht een brug naar het eiland, dat de volgende tijd niet openbaar toegankelijk zal zijn. De overige werkzaamheden moeten uiterlijk eind augustus 2011 worden afgesloten.

projektontwerp raumsichten
»Bad Bentheim varken«
> download PDF


31 mei 2011

samern te gast in het raumsichten paviljoen

Per bus reisden dinsdagavond de gemeenteraad en burgers van Samern naar de Städtische Galerie Nordhorn. In het kleine paviljoen, op het ogenblik als projectkantoor in gebruik, kreeg de groep van ongeveer twintig personen uit de eerste hand informatie over het raumsichtenproject. Volgens het principe van de openheid stelden Dirck Möllmann en Heike Pfingsten, respectievelijk curator en assistente van raumsichten de afzonderlijke kunstprojecten en de geplande project van Hans Schabus »Ligistbach«, een brug als sculptuur, aan de geïnteresseerde inwoners van Samern voor. Wij danken burgemeester Gerhard Schepers en alle medereizigers voor hun komst!

projectontwerp raumsichten
»Ligistbach«
> download PDF


19 mei 2011

informatiebijeenkomst met hans schabus

Het raumsichten-team dankte de burgemeester van de gemeente Samern, de heer Schepers, voor de uitnodiging voor de informatieve bijeenkomst in de Schützenhalle te Samern en eveneens de inwoners van Samern voor hun grote belangstelling voor het raumsichten-project. Veel vragen in verband met de keuze van de plek en de uitvoering van het voorstel »Ligistbach« van Hans Schabus werden uitgebreid beantwoord door het team en de kunstenaar. Dit leidde daarop tot een pittige discussie.

projectontwerp raumsichten
»Ligistbach«
> download PDF


 

17 mei 2011

raumsichten te gast bij de kunsthal te lingen

In het kader van de serie voordrachten »Reden über kunst/over kunst praten« had de directrice van de Kunsthalle Lingen, Meike Behm, het team van raumsichten uitgenodigd om te praten over ruimtelijke ordening als artistiek werkveld. Na een informatieve inleiding over het concept van kunstwegen werden de afzonderlijke raumsichten projecten gepresenteerd. Onder het genot van een glas wijn aan de huisbar vonden vervolgens hevige discussies plaats over de communicatie tussen bestuursorganen, architecten en kunstenaars.

> www.kunsthalle-lingen.de14 mei 2011

tweede koorrepetitie in het raumsichtenpaviljoen

Zaterdag 14 mei 2011 werd een tweede koorrepetitie gehouden in het kader van het raumsichtenproject van Christoph Schäfer. De dirigente Christine Schulz oefende met de groep van ongeveer twintig mensen opnieuw het uit 1536 daterende wederdoperslied »Ick hoorde de basuyne blasen«. Christoph Schäfer was ook aanwezig en gaf vooraf een kort overzicht van de geschiedkundige context, die als uitgangspunt diende voor zijn project »Topografie van de gemeenschappelijkheid«. De volgende repetitie vindt op 18 juni plaats.

projectontwerp raumsichten
»Topografie van de gemeenschappelijkheid«
> download PDF


6 mei 2011

eerste oefening van het koor in het raumsichten-paviljoen

Meer dan twintig zangers en zangeressen van koren uit Nordhorn (»La Lega«), Bentheim-Gildehaus en Uelsen oefenden in het paviljoen van raumsichten een lied voor Christoph Schäfers kunstproject. Het bijzondere lied der wederdopers van Anna Janz uit 1536 waarvan alleen notatie en tekst bekend zijn, werd met verschillende stemmen gezamenlijk geoefend. De koorleidster Christine Schulz, de medewerkers en luisteraars waren enthousiast. De filmmaker Margit Czenski maakte zowel op het koor alsook de volgende dag op het schuttersfeest in Samern video-opnamen.

projectontwerp raumsichten
»Topografie van de gemeenschappelijkheid«
> download PDF


2 mei 2011

werkbezoek van eva grubinger

Begin juli zal de rokersschuilhut van Eva Grubinger in het Kurpark in Bad Bentheim worden geplaatst. Na het bezoek van de kunstenares aan Klaus Kineast, direkteur van de Fachklinik Bad Bentheim, is de plaats waar het paviljoen met de rokersschuilplaats zal komen, precies vastgesteld en wel op een groenstrook aan de zuidzijde op het einde van de vijver. De sculptuur wordt door de firma Rosink in Nordhorn vervaardigd. Technische details zijn met ingenieurs van Rosink en Lindschulte besproken.

Projectontwerp raumsichten
»Smoking Shelter«
> download PDF


16 april 2011

zaaifeest in ohne - met antje schiffers

De Ohner dorpsgemeenschap van alle leeftijden kwam om 14.00 uur bij elkaar om, voorzien van braadworst, ijs en drankjes, gezamenlijk hun akker aan de Eilerings Esch met vlas in te zaaien. Zaaigoed »Agatha« werd daartoe gebruikt waaruit in het jaar 2012 »Ohner linnen« zal worden geproduceerd. De actie en het aansluitende zaaifeest dat tot in de avonduren duurde, is onderdeel van het project »Waren langs de Vecht« van Antje Schiffers. Samen met de kunstenares bedanken we de burgers van Ohne en verheugen ons op verdere feestelijkheden rondom de verbouwing, de bloei, de oogst en de verwerking van »Ohner linnen«.

projectontwerp raumsichten
»Waren langs de Vecht«
> download PDF12 april 2011

projectpresentatie en werkbezoek van hans schabus

De Oostenrijkse spoorbrug is van harte welkom in de Grafschaft Bentheim! Op zoek naar de beste standplaats kwamen de kunstenaar Hans Schabus en curator Dirck Möllmann uit bij de uiterwaarden langs de Vecht bij Samern. Na de presentatie van het kunstproject in het dorpsgemeenschapshuis in Samern hebben de aanwezige raadsleden het voorstel in zijn geheel positief gewaardeerd. Nu moeten de technici nog groen licht geven zodat het project gerealiseerd kan worden. Opdrachten met betrekking tot bodem- en waterverklaringen, opmetingen en transport moeten dan volgen.

projectontwerp raumsichten
»De titel van het werk is de naam van de rivier die de spoorbrug oorspronkelijk heeft overspannen«
> download PDF


11 april 2011

informative bijeenkomst met tamara grcic

De kunstenares heeft ons »ergens anders heen« gebracht met de presentatie van haar gelijknamige kunstwerk in het Bahnhofscafé Hestrup. De twaalf objecten uit brons die aan de archeologische vondsten bij de grondafgraving in het woongebied »Am Kreuzbree« herinneren, worden in de komende weken in München gegoten. In juni komen ze naar de Grafschaft Bentheim voor een plaatselijke proefopstelling. Op de kleine berg worden ze vervolgens opgesteld zonder daarbij de natuur te beschadigen. Het samengaan van natuur en kunst zal ons in de toekomst naar andere tijden en andere plaatsen meevoeren.

projectontwerp raumsichten
»Ergens anders heen«
> download PDF

 


10 maart 2011

werkbezoek van hans schabus

Hans Schabus kwam vanuit Wenen om de plaatsen te bekijken waar hij de mogelijkheid had om zijn voorstel te verwezenlijken en een spoorbrug dwars over de Vecht te leggen. Een week eerder ontmoetten de kunstenaar en de curator van raumsichten Dirk Möllmann in het Oostenrijkse Stiermarken de heer Franz Polansek van de Graz-Köflacher spoor- en busonderneming. Gezamenlijk bekeken zij er de »Ligistbachbrug« (foto). Het 5,5 meter brede en 25,5 meter lange bouwwerk wordt nu nog gebruikt en in augustus afgebroken om plaats te maken voor een brug die voor grotere belasting geschikt is.

projectontwerp raumsichten
»De titel van het werk is de naam van de rivier die de spoorbrug oorspronkelijk heeft overspannen«
> download PDF


7-8 maart 2011

werkbezoek van christoph schäfer 

Samen met de filmmaker Margit Czenki (rechts op de foto) en de musicus Christine Schulz kwam Christoph Schäfer uit Hamburg in de Grafschaft aan. Hij werkt met beiden aan zijn idee voor de »Bioscoop Anna Holmer«. Het filmproject is onderdeel van zijn voorstel voor het Samerrott »Topografie van de gemeenschappelijkheid« dat uit drie delen bestaat. Het behelst de oprichting van een soort bioscoop in een van de historische schuren van de hofboerderij Schulze-Holmer. Daarnaast zal er in het kader van het project een plein worden gemaakt rondom het natuurmonument van de Ravenboom en een glassculptuur aan de bosrand verrijzen.

projectontwerp raumsichten
»Topografie van de gemeenschappelijkheid«
> download PDF

 

1 maart 2011

werkbezoek van antje schiffers

Tijdens het derde werkoverleg van het project »Waren langs de Vecht« in Ohne viel het besluit: Ohne zal een linnen stof maken! Een stuk akkerland is beschikbaar en met behulp van de hele dorpsgemeenschap zal er, beginnend met het uitzaaien van het vlaszaad op 16 april 2011, de oogst na honderd dagen en de moeizame verdere bewerking van de planten, in het jaar 2012 een lap stof worden geweven. Voor het jaar 2011 vervaardigt Antje Schiffers in samenwerking met de Schüttorfse textielfirma Rofa een collectie werkkleding die met motieven van de hier voorkomende akkerplanten zal worden geborduurd.

projectontwerp raumsichten
»Waren langs de vecht«
> download PDF


23 februari 2011

presentatie van het project in hestrup

Het raumsichten-team presenteerde het project »Ergens anders heen« van Tamara Grcic op uitnodiging van de Vereniging voor heemkunde te Hestrup in het stationscafe aldaar. Helaas moest de kunstenares wegens ziekte afzeggen. Zij zal haar bezoek nu in april afleggen. In haar plaats gaven Veronika Olbrich van de Städtische Galerie Nordhorn, Bernhard Jansen van de Landkreis en curator Dirck Möllmann een overzicht van het raumsichten-project in het kader van kunstwegen waarbij natuurlijk speciaal aandacht aan het kunstwerk in Hestrup werd besteed. Aansluitend werden vragen van de aanwezigen beantwoord en ter discussie gesteld.

projectontwerp raumsichten
»Ergens anders heen«
> download PDF


7 februari 2011

werkbezoek van marko lulic

Het project »z.t. (Open plek)« van Marko Lulic zal voorkomen dat 30 Rademacher-bollampen uit het stadsbeeld van Schüttorf verdwijnen. De oude lantaarns in de stijl van de jaren ´80 voldoen niet aan de energiestandaards van de huidige EU-verordening en moeten daarom compleet worden vervangen. In de commissie stadsinrichting en milieu van Schüttorf gaf dat aanleiding tot vragen: »Hoeveel stroom zullen de lampen gebruiken, wanneer zijn de lampen aan en waar wordt de installatie opgesteld?« Voor het overgrote deel kwam daarop een bevredigend antwoord en ook met de locatie aan het toekomstige Mevlana-plein werd ingestemd. De Schüttorfse bevolking zal zelf beslissen bij welke feestelijke gelegenheden de »Open plek« in werking komt.

projectontwerp raumsichten
»z. t. (Open plek)«
>
download PDF


 

11-13 januar 2011

werkbezoek van antje schiffers

In het kader van haar projekt »Waren langs de vecht« kwam Antje Schiffers voor een tweede werkoverleg naar Ohne. Sterke drank en roggebrood werden daar niet geaccepteerd als toekomstige produkten. Bovendien zal de bierkoeling de in kerktoren ook geen nieuw leven worden ingeblazen. In plaats daarvan ontstonden er in Gasthof Dreihus met burgers uit Ohne en hun burgemeester Ruschulte wel levendige gesprekken over de mogelijkheid om stoffen te gaan maken. Antje Schiffers had van te voren al inlichtingen ingewonnen bij de afdeling Neuenhaus van de »Landwirtschaftskammer Niedersachsen« (organisatie ter bevordering van land- en tuinbouw) over de verschillende gewassen die in de Grafschaft Bentheim worden verbouwd.

projectontwerp raumsichten
»Waren langs de vecht«
> download PDF


9-10 december 2010

raumsichten te gast in berlijn

Het project raumsichten was gedurende twee dagen te gast in Berlijn. De uitnodiging kwam van de kunstenaar Olafur Eliasson wiens werk »Der drehende Park« aan het Coevorden-Piccardie-Kanaal in Ringe prijkt waar het in het jaar 2000 in het kader van het project kunstwegen werd ingewijd. In 2009 stichtte hij het Institut für Raumexperimente (instituut voor ruimtelijke experimenten) als onderdeel van de Berlijnse kunstacademie. Dit instituut nodigde nu een aantal mensen uit voor een tweedaagse »curatorial approach marathon«. Gerenommeerde curatoren werden door zijn kunstenaars in opleiding vragen gesteld over hun actuele werk en door hen gehanteerde methoden.

> www.raumexperimente.net


17 november 2010

bezoek van christoph schäfer en informatieve bijeenkomst in samern

Het team van raumsichten en de Hamburgse kunstenaar Christoph Schäfer spraken op deze plek hun hartelijke dank uit voor de uitnodiging voor de jaarlijkse ledenvergadering van de vereniging »Forstgenossenschaft Samerrott«. Als agendapunt was daarbij de introductie opgenomen van het projectvoorstel »Topografie van de gemeenschappelijkheid«. De beslissing over de realisatie werd intern genomen en de volgende morgen door de burgemeester, de heer Schepers, bekend gemaakt: groen licht voor de »Mahlmänner«. We zijn er blij mee!

projectontwerp raumsichten
»Topografie van de gemeenschappelijkheid«
> download PDF


16 november 2010

informatieve bijeenkomst in hestrup

Onmiskenbare bijval en de wens tot verwezenlijking kreeg het door de kunstenares Tamara Grcic voor Hestrup uitgewerkte projectvoorstel »Ergens anders heen«. De plaatselijke vereniging voor heemkunde en de Landkreis Grafschaft Bentheim als begunstiger hadden een informatieavond in het Bahnhofscafé belegd. Gedurende bijna drie uur vonden zeer geïnteresseerde burgers uit Hestrup en Brandlecht in kleine kring elkaar in de »zin van kunst«.

projectontwerp raumsichten
»Ergens anders heen«
>
download PDF


2 november 2010

raumsichten in kaliningrad

Op uitnodiging van het Goethe-instituut naar het projekt »raum für raum«  en in samenwerking met het nationaal centrum voor hedendaagse kunst NCCA in Kaliningrad werd raumsichten aan de politiek in de vorm van het stadsbestuur aldaar voorgesteld. ’s Avonds werd het project aan de Russische Staatsuniversiteit Immanuel Kant bij een breed publiek geïntroduceerd. Het Russische Kaliningrad is een bijzonder interessante en heel mooi gelegen stad aan de Oostzee. De lange en ongewone geschiedenis van het voormalige Koningsbergen en huidige Kaliningrad bepaalt het leven van de mensen tot op de dag van vandaag.

> Goethe Institut Nowosibirsk, »raum für raum«


24 oktober 2010

toer langs de beoogde standplaatsen voor het project raumsichten

Ondanks de slechte weersvoorspellingen gingen achttien personen mee op de 30 km. lange tocht van Nordhorn via Hestrup, Engden en Schüttorf naar Kasteel Bentheim. Onverschrokken op de fiets, door Dirck Möllmann begeleid, of comfortabel met de ter beschikking gestelde bus en vergezeld van Heike Pfingsten kwam de groep op alle plaatsen bij elkaar om de status quo van de daar geplande projecten te bekijken. Een heerlijke picknick, een flinke portie zon en de met een regenboog getooide blik vanaf de noordelijke kasteelmuur in Bad Bentheim maakten van de herfstachtige rondrit een geslaagd uitstapje.


29 september 2010

werkbezoek van willem de rooij

Goed gehumeurd toonde de Nederlandse kunstenaar zich woensdagmiddag op de burcht Bentheim. Hij hield daar, op de terugreis naar Amsterdam vanuit Berlijn, een korte tussenstop om gesprekken te voeren over de realisering van het project. In beginsel positief schatte ook Dr. Niedermeyer, de algemeen gevolmachtigde van de Fürst zu Bentheimsche Domänenkammer, de mogelijkheden in voor de opmaak van de zuidvleugel voor toekomstige tentoonstellingsdoeleinden. Daarmee konden verdere deuren geopend worden voor het voorstel van Willem de Rooij in het kader van Raumsichten om het al in de Grafschaft aanwezige schilderij van Ruisdael met de voorstelling van de historische burcht Bentheim in de vertrekken van het kasteel te vertonen. Het schilderij is eigendom van de Niedersächsische Sparkassenstiftung en wordt in een door de Rooij vormgegeven context, passend in de moderne kunst, nieuw gepresenteerd.

projectontwerp raumsichten
»z. t.«
> download PDF


13-16 september 2010

werkbezoek van paul etienne lincoln

Vanuit New York arriveerde Paul Etienne Lincoln met de eerste foto’s bij zich van de daar nu ontstaande sculptuur van een levensgrote zeug. Uitgaande van zijn ontwerp »Bad Bentheim varken« werden de door het Nordhornse architectenbureau Lindschulte gemaakte bouwtekeningen besproken evenals het door de firma Monser vervaardigde model van een prieel. In aansluiting daarop vond een ontmoeting plaats op het kasteel Bentheim waar het project zal worden gerealiseerd. Goede resultaten rijker en met nog een paar openstaande vragen bij de verdere ontwikkeling maakte de kunstenaar zich donderdag op voor zijn lange terugreis naar de V.S. niet zonder een bezoek aan de »bonte Bentheimers« in het dierenpark Nordhorn gebracht te hebben.

projectontwerp raumsichten
»Bad Bentheim varken«
>
download PDF

 

7-9 september 2010

werkbezoek van christoph schäfer

Gewapend met paraplu en rubber laarzen trok de kunstenaar uit Hamburg voor raumsichten opnieuw door het Samerrott. Doel was een plek te vinden voor de opstelling van zijn project voor raumsichten, de situering van het terrein rondom de Rabenbaum (boom der raven) te bepalen en daarnaast te bekijken hoe de toekomstige tentoonstelling van zijn geplande film in de boerderij Schulze-Holmer zou kunnen worden ondergebracht. Daarvoor werden besprekingen gevoerd met de plaatselijke boeren die het bos gemeenschappelijk beheren, de zogenaamde »Mahlmänner«, evenals met Hubert Titz in zijn hoedanigheid van verantwoordelijk ambtenaar voor archeologische en cultuurhistorische monumententerreinen van de Landkreis Grafschaft Bentheim.

projectontwerp raumsichten
»Topografie van de gemeenschappelijkheid«
> download PDF


19 august 2010

werkbezoek van antje schiffers

Meer dan twee uur bracht Antje Schiffers door in het Nordhornse textielmuseum in de Alten Weberei om daar met een voormalige textielmedewerker de mogelijkheden te peilen nog eens een stof te kunnen vervaardigen. Om verdere ideeën op te doen voor het eerste voortbrengsel van »waren langs de vecht« reed ze ’s avonds voor een eerste, creatieve bijeenkomst naar Ohne. Hout, sterke drank, zwarte hond, linnen, bierkoeling in de kerktoren, smokkelhandel, kegelen in de open lucht, samenkomsten van bikers en roggebrood behoorden tot de onderwerpen waarover van gedachten gewisseld werd met tien burgers van Ohne.

projectontwerp raumsichten
»Waren langs de vecht«
> download PDF


juli 2010

nieuwe folder voor kunstwegen en raumsichten

Het reisboek voor kunstwegen is uitverkocht en verschijnt bij de opening van raumsichten in de voorjaar van 2012 in een tweede, bijgewerkte oplage met alle nieuwe kunstwerken en achtergrondinformatie daaraan toegevoegd. In de tussentijd is er een folder beschikbaar met informatieve teksten in het Nederlands en Duits over de kunstwerken die in Nederland en in Duitsland langs de Vecht staan. Deze folder is gratis verkrijgbaar bij de toeristische infobalies in de regio of kan besteld worden onder

> www.kunstwegen.org en
> kontakt(at)kunstwegen.org.

 

5–6 juni 2010

werkbezoek van hans schabus

Sculpturenproject zoekt uitgerangeerde spoorbrug - bij voorkeur een in goede staat verkerende stalen vakwerkbrug met bovenliggende gordingen en een minimale lengte van twintig meter die ook nog te transporteren is. Wat menigeen onoplosbaar leek, heeft het wereldwijd unieke bruggenbouwmuseum in Oost-Stiermarken voor elkaar gekregen, liet Hans Schabus bij zijn werkbezoek aan de Obergrafschaft weten. De kunstenaar vond zijn favoriete plek voor de geplande overbrugging in de bovenloop van de Vecht waar hij met touw en werphout meteen de breedte van de rivier vaststelde.

projectontwerp raumsichten
»De titel van het werk is de naam van de rivier die de spoorbrug oorspronkelijk heeft overspannen«
> download PDF


30 juni-1 juli 2010

werkbezoek van henrik håkansson

Een kijkje in de Vecht te kunnen nemen, belooft het voorstel van Henrik Håkansson. Op de fiets verkende de kunstenaar woensdag de loop van de rivier van Nordhorn tot Engden. Op welke plaatsen een toegang voor zijn kijkvenster in de rivier kan worden gemaakt, hoe dat geconstrueerd wordt en er zal uitzien, hangt onder meer af van de bodemgesteldheid en toegankelijkheid van de oever naast de diepte en stroming van het water.

projectontwerp voor raumsichten
»The River (nl.: de rivier)«
> download PDF


3-5 juni 2010

werkbezoek van martin kaltwasser

Gedurende een lange ochtend werden er gesprekken gevoerd met plaatselijke ingenieurs, stadsontwikkelaars en specialisten met betrekking tot het fietsverkeer. Twee lange fietstochten waren de voorlopige uitkomst toegespitst op de vraag: hoe en waar moet het fietspadenknooppunt gerealiseerd worden? We wachten vol spanning af!

projectontwerp voor raumsichten
»Fietspadenknooppunt«
>
download PDF


6 mei 2010

gedachtenwisseling met kunstenaars in het kader van de tentoonstelling voorteken/omen

Op een avondbijeenkomst in de Städtische Galerie Nordhorn waren Antje Schiffers en Christoph Schäfer bereid vragen van 20 geïnteresseerde bezoekers te beantwoorden over hun voorstellen voor raumsichten. De artistieke uitgangspunten van de twee kunstenaars zijn gebaseerd op de samenwerking met geïnteresseerde lokale bevolkingsgroepen waarbij de voorstellen van beide zijn uitgekozen om gerealiseerd te worden. Zij benutten hun bezoek aan de Grafschaft ook voor nader werkoverleg en bezichtigingen ter plaatse.

 

2 mei 2010

fietstocht door het gebied waar raumsichten gerealiseerd wordt

Er heerste een feestelijke stemming onder de deelnemers aan de 30 km. lange fietstocht van Nordhorn tot in het Samerrott. Begeleid door Dirck Möllmann, Veronika Olbrich en Heike Pfingsten vormden Oorde, Hestrup, Quendorf, Schüttorf en Samern het decor waar informatie werd gegeven over de achtergronden van en de actuele uitdagingen voor raumsichten. Een picknick en de levendige uitwisseling van kennis over de locaties maakten van de tocht ondanks weer en wind een geslaagde gebeurtenis.


17 april 2010

acht ontwerpen voor raumsichten gekozen

In een vijf uur durende zitting koos een vakjury de ontwerpen uit van Henrik Håkansson (Zweden/Berlijn), Folke Köbberling/Martin Kaltwasser (Berlijn en, Los Angeles), Paul Etienne Lincoln (Groot-Brittanië/New York), Marko Lulic (Oostenrijk/Wenen), Willem de Rooij (Nederland/Berlijn), Hans Schabus (Oostenrijk/Wenen), Christoph Schäfer (Hamburg) en Antje Schiffers (Berlijn) van de in totaal 16 voorstellen voor het sculpturenproject raumsichten.

De juryleden Dr. Brigitte Franzen (direkteur Ludwig Forum, Aken), Let Geerling (Kunst & Cultuur Overijssel, Zwolle/NL), Anna Gudjonsdottir (kunstenares, Hamburg, bekroond met de kunstprijs 2000 van de Städtische Galerie Nordhorn), Dr. Christine Litz (projectmanager Documenta 13, Kassel), Hans-Werner Schwarz (pl.v.v.hoofd van de Landkreis Grafschaft Bentheim), Dr. Gerd Kellersmann (begunstigerkring van de Städtische Galerie Nordhorn) en Jan Veddeler (Nordhorn) kwamen eensgezind tot hun moeilijke beslissing en waren onder de indruk van het hoge niveau van de kunstzinnige ideeën.

Het team van raumsichten gaat zich nu bezighouden met de uitwerking van de ontwerpen.

foto: Hans Christian Boestfleisch


10 april-23 mei 2010

voorteken/omen

Meer dan 100 gasten, het kunstenaarscollectief Jochen Schmith, de kunstenaars Benjamin Bergmann, Tamara Grcic, Eva Grubinger, Marko Lulic, Tea Mäkipää, Christoph Schäfer en Antje Schiffers kwamen naar de opening van de expositie voorteken/omen op 09 april die door Veronika Olbrich en Dirck Möllmann werd geopend.

Openings tijden: dinsdag tot vrijdag, 14.00–17.00 uur
zaterdag, 14.00–18.00 uur / zondag, 11.00–18.00 uur
gratis toegang

Städtische Galerie Nordhorn, Vechteaue 2, 48529 Nordhorn


9 april 2010

19 uur opening voorteken/omen


16 voorstellen voor raumsichten:

Lara Almarcegui (Rotterdam), Benjamin Bergmann (München), Tamara Grcic (Frankfurt a. M.), Tue Greenfort (Berlin), Eva Grubinger (Berlin und Linz), Henrik Håkansson (Berlin), Folke Köbberling/Martin Kaltwasser (Berlin und Los Angeles), Paul Etienne Lincoln (New York), Marko Lulic (Wien), Tea Mäkipää (Weimar), Olaf Nicolai (Berlin), Willem de Rooij (Berlin), Hans Schabus (Wien), Christoph Schäfer (Hamburg), Antje Schiffers (Berlin) en Michael Zinganel (Wien).

voorteken/omen
10 april - 23 mei 2010
Staedtische Galerie Nordhorn, Vechteaue 2, 48529 Nordhorn

ruimtelijke vormgeving: Jochen Schmith (Hamburg)
foto: Roland Schmid


sinds 17 maart 2010

opbouw van de expositie

Het kunstenaarscollectief »Jochen Schmith« (Hamburg) heeft voor de expositie van de 16 ontwerpen in het kader van raumsichten een eigen ruimtelijk concept ontwikkeld. Momenteel werkt de groep kunstenaars aan de opbouw van voorteken in het grote paviljoen van de Städtische Galerie Nordhorn. De ruimtelijke vormgeving van »Jochen Schmith« beoogt o.a. de artistieke ontwerpen te belichten met behulp van geleende plafondlampen uit de desbetreffende administratieve afdelingen.


26-28 februari 2010

platform raumsichten in tweede werkoverleg

Twee dagen lang voerden de kunstenaars in het Nederlandse Landhuishotel Bloemenbeek in De Lutte intensieve discussies over de talrijke ontwerpen en ideeën voor de verschillende standplaatsen voor raumsichten. Leidinggevenden en specialisten uit de regionale overheden werden continu in de overwegingen betrokken. Daarbij ging het om vakmensen op het gebied van toerisme, landelijke ontwikkeling, waterhuishouding, natuurbescherming, groengebieden, bouw en cultuur. ’s Zondags maakten enkele kunstenaars van de gelegenheid gebruik zich nader te oriënteren in de Obergrafschaft. Er werd een kijkje genomen in het kasteel Bentheim, in het Samerrott, in het nieuwbouwgebied »Am Kreuzbree« in Hestrup en op de bioboerderij Hüsemann.

Foto: Hans Christian Boestfleisch


15-17 februar 2010

werkbezoek van lara almarcegui

In de beschikbare drie dagen onderzocht de Rotterdamse kunstenares de groeves van de Bentheimer zandsteen en stroopte enige stapels puin af in Nordhorn.


25-27 januar 2010

werkbezoek van tea mäkipää

De Finse kunstenares Tea Mäkipää was gedurende drie dagen te gast in Nordhorn. Haar navorsingen voerden haar o.a. naar het plaatselijke dierenpark.


20-22 januar 2010

werkbezoek van tamara grcic

Het bezoek van Tamara Grcic die uit Frankfurt was gekomen, stond vooral in het teken van onderzoek van de nieuwbouwwijken »Am Kreuzbree« in Hestrup en »Volkers Kamp« in Ohne. Ze voerde informatieve gesprekken met de verantwoordelijke archeologen en architecten.18 januar 2010

werkbezoek van michael zinganel en michael hieslmaier

Twee dagen lang doorzochten de Weense kunstenaars Michael Zinganel en Michael Hieslmair boeken en kaarten op het werkstation van de raumsichten-reader.  De landschapsarchitectes Dr. Lucia Grosse-Bächle en Dr. Stephanie Krebs bundelden kaarten en teksten die  Elisabeth Wollek en Katrin Vink in de Städtische Galerie Nordhorn verzameld hadden.16-18 december 2009

werkbezoek van marko lulic

Het onderzoek van Marko Lulic staat in het teken van »inrichting van de stad vroeger en nu«. Wat bepaalt de aanblik van de binnenstad van Schüttorf en hoe zal zich die  ontwikkelen?


13-15 november 2009

eerste werkoverleg raumsichten met succes afgerond

Drie dagen lang hielden in het hotel Nickisch te Schüttorf medewerkers van de Landkreis Grafschaft Bentheim, specialisten op het gebied van de ruimtelijke ordening en van andere vakgebieden zich bezig met inrichtingsplannen uit het verleden en voor de toekomst van de Grafschaft. Het werkoverleg had tot doel de 16 bij het project raumsichten betrokken internationale kunstenaars inspiratie te geven voor verder onderzoek. Met workshops over stadsplanning, weg- en waterstelsels, toerisme, natuurbescherming, dorpsvernieuwing en landschapsarcheologie werd een interdisciplinaire dialoog gestart die zal worden voortgezet in het tweede overleg in februari 2010. Dan presenteren de kunstenaars hun ontwerpen aan de bestuursfunctionarissen.

foto: Andre Berends


12 november 2009

kunstenaars en kunstenaressen voor raumsichten

Bij de persconferentie van 12-11-2009 op het kasteel Burg Bentheim werden de deelnemers aan raumsichten bekendgemaakt:

12. november 2009

illegale vecht

Till Krause en Arnoud Holleman zijn met het werk aan hun inleidende project voor raumsichten begonnen. Het opschrift »illegalevecht« wordt in verschillende vormen langs de Vecht in omloop gebracht. Iedereen wordt opgeroepen ideeën en plannen voor het idee »Illegale Vecht« in te dienen. Verdere informatie vindt u op de website  

> www.illegalevecht.org.

1 februari 2009

kunstwegen wordt met raumsichten nog groter

Het startschot is gevallen: in een ambitieuze samenwerking tussen de Landkreis Grafschaft Bentheim en de stad Nordhorn, royaal gefinancieerd met middelen van de EU, de Kulturstiftung des Bundes (stichting ter bevordering van kunst en cultuur in Duitsland), de Niedersächsische Sparkassenstiftung en andere geldgevers, wordt tot aan de voorjaar van 2012 het richtinggevende project raumsichten gerealiseerd. Met in totaal acht nieuwe sculptuurprojecten zal het openluchtmuseum kunstwegen worden uitgebreid en de route  verlengd tot aan de grens met Noordrijn-Westfalen. Het vernieuwende concept van raumsichten zal gedurende de realiseringsfase van een jaar de communicatie tussen kunstzinnige en bestuurstechnische principes bij de vormgeving van de landschappelijke en openbare ruimte op de proef stellen. Internationale kunstenaars, bestuursdeskundigen en praktijkgerichte experts op het gebied van de ruimtelijke ordening werken gemeenschappelijk  hun visie op de openbare ruimte uit en maken die inzichtelijk. Belangrijk onderdeel van het werkproces zullen twee interdisciplinaire werkvergaderingen zijn en een tentoonstelling van de voorgestelde projecten in de Städtische Galerie Nordhorn. Daarmee schept kunstwegen opnieuw het kader voor vernieuwende en op de toekomst gerichte ontwerpen van een kunst in de openbare ruimte die zich vanuit heel verschillende perspectieven bezig houdt met concrete locaties.