raumsichten

< >
Olaf Nicolai, Anni

Olaf Nicolai, »Anni«, 2007, blick op de installatie, Gerisch Skulpturen Park, Neumünster, Courtesy: kunstenaar

olaf nicolai

projectontwerp raumsichten

»z. t. (2 moderne windmolens«
»Berg«
> download PDF

Geboren 1962 in Halle an der Saale; woont en werkt in Berlijn.
Studie van de germanistiek in Leipzig, Wenen en Boedapest. Promotie in 1992 op de »Poetiek der Wiener Gruppe« aan de universiteit van Leipzig.

Olaf Nicolai profileert zich als een onderzoekende kunstenaar. Kunst en wetenschap, publiek en privé-domein, individu en maatschappij evenals kunstmatige landschappen zijn de onderwerpen die als een rode draad door zijn werk lopen. Al in het begin van de jaren `90 formuleerde hij zijn standpunt als kunstenaar over het opnieuw in cultuur brengen van de stilgelegde mijnbouwgebieden in Oost-Duitsland. De perceptie van natuur is onderwerp van de »Camouflage«, een stuk land dat de kunstenaar in 2004 in het kader van het beeldhouwerssymposium Heidenheim uit een bonte bloemenweelde en geverfd granulaat vorm gaf. Nicolai heeft voor het volkomen door straten omsloten terrein, »een restje landschap« tussen verkeerswegen in, een camouflagenet ontworpen zoals dat voor militaire doeleinden wordt gebruikt en verstopt zo de natuur achter een kunstmatig patroon, dat de natuur imiteert. Of hij ontwierp voor het Gerisch-Skulpturenpark in Neumünster een omheining van het park van betonnen staanders en glasramen (»Anni«, 2007, afb.). Het glas werd van bloemmotieven uit de borduurkunst voorzien die het hek het aanzien van een woonkamervitrage hebben gegeven.

Keuze uit zijn tentoonstellingen
2009 »Mirador«, Kunstmuseum Thurgau
2008 »Samani. Some Proposals to Answer Important Questions«, Royal Academy of Arts, Londen
2007 »Insert 5 – Olaf Nicolai«, Kunstverein in Hamburg

Keuze uit deelname aan tentoonstellingen
2009 »Transitory Objects«, Thyssen-Bornemisza Art Contemporary, Wenen
2007 »Dressing the message«, Sprengelmuseum, Hannover
2005 51. Venedig Biennale
2001 49. Venedig Biennale
1994-1997 »Aufriss. Künstlerische Positionen zur Industrielandschaft in der Mitte Europas«, Brandenburgische Kunstsammlungen Cottbus und Siemens Kulturprogramm, München, Venetië

Keuze uit stipendia en prijzen
2007 Villa Aurora, Los Angeles
2002 Kunstpreis der Stadt Wolfsburg
1999 Kunstpreis der Böttcherstraße in Bremen
1998 Villa Massimo, Rome